TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

VISOKI DEČANI – JEDINI OBJEKAT KOJI I DALJE ČUVA KFOR(VIDEO)

U metohijskoj dolini, podno Prokletija, nalazi se jedna od najlepših pravoslavnih svetinja iz doba vladavine Nemanjića. Visoki Dečani je jedini crkveni objekat u pokrajini koji i dalje čuvaju pripadnici KFOR-a. Za sedam vekova koliko postoji bezbroj puta je bio na meti vandala. Međutim, otac Petar iz ovog manastira kaže da su pljačkaši krali samo zlato, ali da knjige nisu dirane. Tako je sačuvana i knjiga posetilaca iz 1924. godine u koju su se upisali i  Aleksandar Karađorđević i kraljica Marija.

otac Petar, starešina manastira Visoki Dečani

Istorija srpskog manastira Visoki Dečani kod Peći nas vraća u prvu polovinu 14. veka. Zadužbina Svetog kralja Stefana Dečanskog sagrađena je u periodu između 1327. i 1335. u dolini reke Bistrice. U ovom manastiru  boravili su kralj Aleksandar Karađorđević i kraljica Marija, zatim italijanski i nemački oficiri koji su štitili manastir tokom okupacije Kraljevine Jugoslavije u Drugom svetskom ratu, kao i partizanski oficiri u doba socijalističke države Južnih slovena. O tome svedoči knjiga posetilaca iz 1924. godine.

“Po tome možete videti burnu istoriju manastira, imamo sačuvanu Osnivačku povelja manastira, kao i 270 turskih spisa koji govore o samim Visokim Dečanima. Manastir je stradao i obnavaljan mnogo puta”, kaže otac Petar, starešina manastira Visoki Dečani.

manastir Visoki Dečani, KFOR

.

Ni 21. vek nije doneo sigurnija vremena za Dečane. Od 1999. našao se nekoliko puta na meti vandala, a 2007. manastir je pogodila minobacačka granata.

“Za Dečane je specifično što je crkva sačuvana, potpuno netaknuta iz 14. veka, druge crkve su srušene do temelja, treće pretvorene u džamije”

Otac Petar ističe da je to jedini crkveni objekat u pokrajini koji i dalje čuvaju pripadnici KFOR-a.

“Zahvalni smo pre svega italijanskim vojnicima koji čuvaju manastir i bez njih Dečani bili u jako lošem stanju. Italijanski KFOR je prošle godine donirao konzervaciju fresaka na istočnom zidu oltara, dali su donaciju za digitalizaciju fresaka, a pomažu da se dovede internet kabl koji treba da omogući telefonski signal u celom manastiru što ranije nije bio slučaj”

Podsetimo, UNESKO je Visoke Dečane, zajedno sa Gračanicom, Bogorodicom Ljeviškom i Pećkom patrijaršijom uvrstio u listu svetske kulturne baštine.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com