VRSNI LEKARI I NOVA OPREMA – PACIJENTU UGRAĐENO ŠEST STENTOVA

VRSNI LEKARI I NOVA OPREMA – PACIJENTU UGRAĐENO ŠEST STENTOVA

Foto: UKC Niš

Na Odeljenju za invazivnu dijagnostiku Klinike za kardiovaskularne bolesti Niš urađena je izuzetno zahtevna operacija.

Lekari Nenad Božinović i Bojan Maričić, uz pomoć dr Zorana Perišića, prilikom stentiranja glavnog stabla leve koronarne arterije stentirali su pacijentu i dve glavne arterije koje izlaze iz glavnog stabla. Tako je pacijent sada dobio šest stentova, nakon što mu je pre nekoliko godina ugrađen bajpas.

Međutim, bajpas nije izdržao više od nekoliko godina , pa smo sada morali da intervenišemo na krvnim sudovima koji su ranije bajpasirani. Pa smo na glavnom stablu leve koronarne arterije koje se odvajaju glavna krvna suda morali da stavimo stentove kako pacijent nije životno ugrožen, kaže rukovodilac Odeljenja za interventnu kardiologiju Klinike za kardiovaskularne bolesti UKC Niš dr Nenad Božinović. 

Interventni kardiolog Nenad Božinović kaže da je sve urađeno najsavremenijom metodom i opremom– odnosno intravaskularni ultrazvuk.

A koristi se optička koherentna tomografija, takođe kamera koja je pogodna za ispitivanje tromba kod akutnog infarkta miokarda.

Podsetimo, Klinika za kardiovaskularne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Niš novembra 2021. godine dobila je dve nove angio sale. U narednih nekoliko meseci stići će nova mašina – rotablator.