TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Politika Udarne VESTI

VUČIĆ: BUGARSKA I SRBIJA NEMAJU PROBLEME KOJI IH RAZDVAJAJU

Gledaćemo da poštujemo stvari koje nas vezuju i približavaju, kao i da rešavamo stvari koje su nas u prošlosti razvdajale, istakao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom sastanka sa predsednikom Bugarske Rumenom Radevom.

Ukazao je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, da postoje mnogi zajednički projekti, koji su veoma važni.

„Izgradili smo autoput do granice, a Bugarska gradi prema Sofiji brzu saobraćajnicu, odnosno autoput. Vršimo potpunu rekonstrukciju pruge, a početkom iduće godine krenuće radovi na deonici Niš-Dimitrovgrad, u vrednosti od 270 miliona evra. Kada budemo rekonstruisali tu prugi, a imamo dogovor sa EU o brzoj pruzi do Niša, približićemo dodatno dve zemlje, i naša dva glavna grada“, objasnio je Vučić.

Podsetio je i na projekat interkonektora, u vrednosti od 89 miliona evra, ocenivši da je to važna investicija za Srbiju, jer će uz Balkanski tok omogućiti dalju diverzifikaciju energetskih izvora.

Rekao je da je razgovarano u vezi otvaranja novih malih graničnih prelaza koji bi značili građanima u pograničnom pojasu.

„Sagledaćemo jednokratno radno vreme u periodu od 7 do 15 ili 16 časova“, najavio je Vučić.

Zahvalio se Bugarskoj na poršci Srbija na evropskom putu i rekao da bratskom bugarskom narodu želi sve najbolje.

„Ne vidmo nikakve probleme između naše dve zemlje. Poseta spomenicima i rešavanje svih istorijskih problema koje treba da ostavimo iza sebe i razmišljamo o budućnosti mislim da je naišlo na plodno tlo kod nas. Sve najbolje želim bugarskom narodu, ma gde da živi, mi smo prijatelji i braća. Otkrićemo danas spomenik Chriliu i Metodiju, i gledaćemo da poštujuemo stvari koje nas vezuju i približavaju i rešavamo stvari koje su nas u prošlosti razdvajale“, poručio je on.

Radev:Sa SRB zajednički evropski put,Vučić ispuni što obeća

Predsednik Bugarske Rumen Radev izjavio je danas, posle susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Dimitrovgradu, da Bugarska gradi zajednički evropski put sa Srbijom i istakao da predsednik Vučić ispuni sve što obeća kada je reč o onome što je dogovoreno i pravima bugarske nacionalne manjine u Srbiji.

“Već godinama sa Vučićem imamo uzajamno delovanje, imamo otvorenost i razmatranje svakakvih pitanja, jasnu viziju kako da pospešimo saradnju i postignemo još veće uspehe, kako da zajedno nacrtamo naš zajednički evropski put”, rekao je Radev u obraćanju medijima nakon sastanaka.

Zahvalio je na pozivu i toplom gostoprimstvu i podsetio da je pre tri godine održan prvi put sastanak dvojice predsednika zajedno sa bugarskom nacionalnom manjinom u Srbiji.

“To je bio susret bez presedana. To pokazuje jedno prijateljstvo, dobrosusedske odnose i odlučujuće delovanje po pitanju naša dva naroda”, ocenio je Radev.

Rekao je da će danas biti otkriven spomenik Chirilu i Metodiju, za koji je pre tri godine postavljen kamen temeljac, kao i da će taj spomenik duhovno povezati dva naroda.

“Ne samo da danas zavaljujći Chirilu i Metodiju delimo zajednički duhovni prostor već pišemo i jednu istu azbuku. To pokazuje istorijsku bliskost, ali i ocrtava i naš zajednički put za naše ambicije. Idemo ka daljem prijateljstvu”, rekao je Radev.

“Hvala predsedniče Vučiću, jer sve svoje obaveze koje preuzmete na sebe to i ispunite”, poručio je predsednik Bugarske.

Podrška EU putu Srbije i dijalogu BG-PR

Predsednik Bugarske Rumen Radev izjavio je danas da je Bugarska uvek pružala pomoć Srbiji na njenom putu ka EU, kao i da podržava dijalog Beograda i Prištine, kao jedini način za rešenje problema.

Radev je naveo i da je Bugarska priznala Prištinu i da ta pozicija ne podleže raspravi.

“Ali, mi ćemo nastojati da u okviru EU podržavmo i stimulišemo dijalog i traženje mirnog rešenja problema”, rekao je Radev u Dimitrovgradu na pitanje novinara da li Srbija može da očekuje od Bugarske veće razumevanje po pitanju dijaloga Beograda i Prištine, s obziorm na to da je Bugarska priznala tzv. Kosovo, kao i prilikom otvaranja novih poglavlja u procesu pridruzivanja EU.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com