TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Politika region i Srbija Udarne VESTI

VUČIĆ: EVENTUALNI PRIJEM TZV. KOSOVA U SE BIĆE NAGRADA ZA SPROVOĐENJE PROGONA

FOTO TANJUG/ TANJUG VIDEO/ nr

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je da će, ukoliko tzv. Kosovo bude primljeno u Savet Evrope (SE), instituciju čiji je smisao i cilj promovisanje vladavine prava i sloboda, za režim premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija to biti nagrada za sprovođenje progona nad srpskim narodom na KiM i stvaranje sistema aparthejda u srcu Evrope. Vučić je to izjavio u Njujorku tokom svog izlaganja na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN), nakon što je specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica UNMIK-a Karoline Zijade predstavila izveštaj.

“Iako je današnja sednica posvećena konkretnom šestomesečnom izveštaju o radu UNMIK-a, moram da vas upozorim ne samo na opasnost koja proističe iz revitalizacije politike mržnje koju sprovodi Priština, već i na opasnost koju pred međunarodni pravni poredak nosi preporuka tzv. Kosova za članstvo u Savetu Evrope (SE)”, rekao je Vučić.

Vučić je podsetio da je izjašnjavanje o članstvu tzv. Kosova u SE, koje je nazvao “finalom izrugivanja međunarodnog prava”, planirano za sredinu maja.

“Zato se lako možemo naći u situaciji da šovinistički režim koji sprovodi progon nad čitavim narodom bude nagrađen za svoje postupke i to upravo od organizacije čiji je smisao i proklamovani cilj promovisanje i zaštita vladavine prava i zaštita ljudskih prava i sloboda”, rekao je Vučić.

Predsednik je tokom svog govora podsetio na neke od nekažnjenih zločina počinjenih na KiM, a za koje je rekao da su se dogodili u prisustvu i pred očima međunarodnih snaga UN.

“U julu 1999. albanski teroristi su masakrirali 14 srpskih poljoprivrednika iz sela Staro Gracko ​​kod Lipljana. U februaru 2001. godine dignut je u vazduh autobus koji je prevozio Srbe raseljene sa Kosova i Metohije da obiđu grobove svojih najmilijih”, rekao je Vučić.

Predsednik je podsetio sa govornice SB UN da je u tom napadu poginulo 12 Srba, a da ih je 43 ranjeno.

“Albanski teroristi u Goraždevcu su 2003. godine pucali na srpsku decu koja su se kupala u Visokim Dečanima i tada je ubijeno dvoje dece, a nekoliko ih je teško ranjeno. Vrhunac zla bio je pogrom nad srpskim narodom u martu 2004. godine, kada je ubijeno 16 Srba. Stotine je povređeno, oko 4.000 proterano”, naveo je Vučić.

Dodao je da je tokom pogroma šest gradova i devet sela etnički očišćeno od Srba, a da je uništeno ili teško oštećeno više od 800 objekata, uključujući 35 pravoslavnih crkava i manastira.

FOTO TANJUG/ TANJUG VIDEO/ nr

“Bilans tog navodnog dvadesetpetogodišnjeg mira je proterivanje skoro četvrt miliona Srba i drugih nealbanaca. Oni, izgleda, nemaju pravo na održiv povratak, jer su kreatori prividnog mira ocenili da je lakše integrisati te ljude u sredine u kojima se nalaze protiv svoje volje, nego stvoriti funkcionalno multietničko društvo na Kosovu. Ako ovo prevedemo na svakodnevni jezik, očigledno je da je albanskom ekstremizmu sve tolerisano u proteklih 25 godina i to na način da ideolozi i izvršioci politike zla i progona Srba ne budu izolovani i kažnjeni, već nagrađeni”, rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da za te zločine nije niko priveden pravdi i da je na 20. godišnjicu martovskog pogroma režim u Prištini ponovo ponudio istu neistinitu priču o utapanju tri dečaka koja je pokrenula talas nasilja, ubistava, pljački i proterivanja.

VUČIĆ: ISPUNILI TEŠKE OBAVEZE IZ BRISELSKOG SPORAZUMA,NI POSLE 11GOD ZSO NIJE NA VIDIKU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na sednici Saveta bezbednosti u Njujorku, na kojoj je predstavljen redovni šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonia Gutereša o radu Misije UN na KiM, da je Srbija ispunila sve teške obaveze iz Briselskog sporazuma, ali da ni posle 11 godina formiranje Zajednice srpskih opština nije ni na vidiku.

“Dozvolite mi pre nego što pređem na izveštaj o kome danas govorimo, da vas podsetim da je 19. aprila bilo tačno 11 godina od kada je u Briselu usvojen

FOTO TANJUG/ STR, fotografija niske rezolucije/ nr

najvažniji sporazum između Beograda i Prištine na putu ka normalizaciji odnosa. Jedan od potpisnika bila je i Evropska unija i 11 godina kasnije iako su Srbi ispunili sve teške obaveze iz pomenutog sporazuma, ZSO i njeno formiranje nisu ni na vidiku”, rekao je Vučić u svom obraćanju, nakon što je specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica UNMIK-a Karoline Zijade predstavila izveštaj.

Kako je rekao, 11 godina slučajne ili namerne nesposobnosti Evropske unije da kao garant tog sporazuma stvari pomeri sa mrtve tačke. “Naravno, to je rezultiralo onim što danas možemo da nazovemo kontinuiranim pravnim nasiljem i fizičkim maltretiranjem srpskog stanovništva na Kosovo i Metohiji”, istakao je Vučić.

Predsednik je zahvalio generalnom sekretaru UN Guterešu na posvećenosti da ispuni mandat UNMIK-a kao što je naglašeno i istaknuto u Rezoluciji 1244.

“I stoga dok ovaj izveštaj možda u potpunosti ne obuhvata ozbiljnost situacije na terenu, on činjenično dokumentuje skoro sve značajne događaje tokom perioda izveštavanja i ovo je veoma važno za države članice”, rekao je Vučić.

Istakao je da će, da bi se steklo obuhvatnije razumevanje tog izveštaja, ukazati na određene kritične tačke koje bi mogli da razmotre.

VUČIČ: KURTI SLAGAO SBUN, DOKAZ DIJALOG U BRISELU O DINARU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je briselski dijalog od pre nekoliko dana na kome je tema bila kako da se reši problem ukidanja dinara koji je pogodio srpsko stanovništvo dokaz da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti slagao SB UN na sednici u februaru tvrdeći da uredba neće sprečiti Vladu Srbije da pruža finansijsku pomoć kosovskim Srbima.

FOTO TANJUG/ TANJUG VIDEO/ nr

“Čvrst dokaz je takođe činjenica da je specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan izjavio 14. marta u Prištini, nešto više od mesec dana pošto je Kurti slagao Savet bezbednosti, da je pitanje dinara bilo hitno humanitarno pitanje kojim moramo odmah da se pozabavimo. Gospodin Eskobar je rekao da je bio dirnut pričama običnih Srba, koji su bili najdirektnije pogođeni ukidanjem dinara”, rekao je Vučić.

On je dodao da je američki izaslanik je tom prilikom rekao da je Aljbin Kurti odbio njegov plan za rešavanje ovog humanitarnog pitanja.

“Kada su ga mediji pitali zašto je Kurti odlučio da nastavi sa ukidanjem dinara i zabranom dinara, znajući da ovo pitanje može da se reši kroz uspostavljanje Zajednice srpskih opština, gospodin Eskobar je odgovorio da je to bilo pitanje za Kurtija”, rekao je Vučić.

Dodao je i da je Kurti lagao pred Savetom Bezbednosti kada je govorio o uvođenju tromesečnih prelaznih perioda kada je reč o dinaru, što se nije desilo.

“Umesto toga usledile su nove zabrane i represije. I opet umesto da ga kazne, Kurtijev režim stalno biva nagrađen. Tako da sve činjenice potvrđuju da Priština i Kurti nikada nisu govorili istinu, ali da su Srbi na Kosovu i Metohiji meta dobro planiranog sistematskog i široko rasprostranjenog maltretiranja od strane prištinskih institucija u smeru ka njihovom progonu. Posle hitne sednice Saveta bezbednosti ove činjenice bi trebalo jasno da budu naglašene u izveštaju, zajedno sa nedvosmislenom osudom nasilja Prištine”, poručio je Vučić.

Naveo je da Srbija ne očekuje da Unmik napravi svoje izveštaje kako bi odgovarali političkim željama i aspiracijama bilo koje od uključenih strana, već nasuprot tome zagovara izveštavanje koje su temeljene na činjenicama.

“Mi očekujemo od Umnika da daje jasan i precizan izveštaj državama članicama koji se tiče stanja na terenu. Takođe kredibilno izveštavanje ne obuhvata neutralnost i nedvosmislenost kad je reče o događajima koji su direktno ugrožavali populaciju na Kosmetu. Takva neutralnost je neprihvatljiva, s obzirom da je Umnik obavezan i da mu je dat mandat od ovog tela da se jasno i glasno protivi bilo kakvom pokušaju da se preti civilnom stanovništvu”, istakao je Vučić.

Podsetio je da međunarodno civilno prisustvo ima obavezu da obezbedi normalan život na Kosovu i Metohiji, po stavu 10 rezolucije 1244. Naveo je da Srbija očekuje

FOTO TANJUG/ TANJUG VIDEO/ nr

od specijalnog izaslanika Zijade da navede u izveštaju konkretne mere koje je preduzela da se spreči mogući etnički motivisani progon stanovništva, u skladu sa rezolucijom 1244 ili da barem, dodaje Vučić, ponudi objašnjenje zašto nije uspela da takve mere preduzme, ukoliko je to slučaj. Naveo je da je hitna sednica Saveta bezbednosti u izveštaju pomenuta samo jednom, a napadi na civile i njihovom progonu nisu jednom, tragični događaj u Banjskoj od 24. septembra pomenuti su ukupno osam puta, ističe Vučić.

“Zbog toga moram da ponovim ono što sam rekao na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti i što se odnosi na zaključak, da ta dešavanja nisu bila uzrok, već posledica Kurtijeve represije i progona civila. Srbija je nedvosmisleno osudila nasilje u Banjskoj baš te večeri i zbog toga nećemo dozvoliti da se ova tragedija koristi kao alibi za progon Srba kao ni za skretanje pažnje sa činjenica da se ovaj progon dešava”, poručio je Vučić.

Podsetio je da je više od godinu dana pred tragične događaje u Banjskoj Srbija javno upozoravala sve međunarodne predstavnike da Srbi na Kosmetu doživljavaju sistematske i široko rasprostanjene napade i nasilje, kako je istakao Kurtijevog šovinističkog režima. Vučić je istakao da su od jeseni 2021. Srbi potpuno isključeni iz političkog i ekonomskog sistema takozvanog Kosova.

“Srpska policija, predviđena članom devet Briselskog sporazuma, zamenjena je Kurtijevom monoetničkom paramilitarnom formacijom koja maltretira, prebija i hapsi. Niko nije hteo da sasluša naše molbe da se zaustavi taj teror”, rekao je Vučić.

On je upozorio da na sve poteze privremenih institucija samouprave u Prištini kojima su Srbi na Kosovu i Metohiji direktno pogođeni, što je nazvao kampanjom napada na Srbe i istakao da režim premijera privremenih institucija Aljbina Kurtija ne samo da nije kažnjen, već kontinuirano biva nagrađen. “Umesto da bude sankcionisan, Kurtijev režim u Prištini i dalje biva nagrađen”, rekao je Vučić.

Vučić je izneo da je i na sednici u februaru delegacija Srbije iznela konkretne podatke i činjenice o kampanji napada od strane Prištine protiv srpske populacije.

“Pomenu bih konkretne stvari – ilegalna ekspropriacija preko jednog miliona kvadratnih metara srpskog zemljišta za izgradnju nelegalnih baza specijalne policije na severu Kosova, onemogućavanje slobode kretanja za Srbe besmislenim zaustavljanjima, ponižavanjima, prebijanjima i drugim činovima nasilja, punktovima za provere, arbitrarno hapšenje na desetine istaknutih Srba bez ikakvih optužbi i dugi pritvori. Besmisleno pucanje od strane prištinskih specijalnih snaga i gotovo stalno prisustvo oklopnih vozila u mirnim urbanim sredinama”, rekao je Vučić.

FOTO TANJUG/ STR, fotografija niske rezolucije/ nr

Tome je dodao donošenje odluka Prištine o konfiskovanju zgrada koje su u vlasništvu srpskih institucija preko jednog veka, uvođenje devetomesečnog nelegalnog embarga na srpsku robu i zaplenu legalne robe koju u vlasništvu srpskih trgovaca, kao i nasilno oduzimanje imovine Srpske pravoslavne crkve, čime je Priština, ističe Vučić, narušila specijalne zaštitne zone oko objekata Srpske pravoslavne crkve, dok je neke preimenovala u albanske crkve.

“Preoravanje i uništavanje srpskih grobalja, naoružavanje tzv. kosovskih bezbednosnih snaga, koji u skladu sa stavom 9B, stav 15 i članom 6 aneksa 1 rezolucije 1244 bi trebalo da bude demilitarizovana i raspuštena. Onemogućavanje isplata 60 946 plata i penzija Srbima na Kosovu i Metohiji, 2430 stipendija za studente i učenike, sredstva za finansiranje narodnih kuhinja za oko 2000 socijalno najugroženih kao i drugih prihoda za Srbe”, naveo je Vučić neke od poteza Prištine.

Vučić je podsetio na 470 nesankcionisanih etnički motivisanih napada protiv Srba, 75 napada na verske objekte Srpske pravoslavne crkve, 25 napada na srpsku decu, uključujući pokušaj ubistva jedanaestogodišnjeg srpskog dečaka od strane predstavnika nelegalnih tzv. kosovskih bezbednosnih snaga na Božić 2023. kao i njegovog rođaka koji je 21 godinu star.

“Ne možemo da nabrojimo koliko puta je događaj u Banjskoj bio pomenut od strane međunarodnih zvaničnika, medija i čak i pred ovim Savetom, a s druge strane čak nijedan mali procenat te zagriženosti energije nije iskorišćen da se potegne pitanje užasnog zločina koji je učinio vojnik ovde prisutne Vjose Osmani i uniformisani vojnik tzv. kosovskih bezbednosnih snaga, dok je na dužnosti koristio službenu pušku i uoči srpskog Božića hladnokrvno pucao na jedanaestogodišnjeg dečaka Stefana Stojanovića i njegovog rođaka Miloša Stojanovića, starog 21 godinu”, istakao je Vučić.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com