TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Politika region i Srbija SVET VESTI

VUČIĆ IZ PRAGA: ODLUKA O NAFTI ODLOŽENA DO 1.DECEMBRA

Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da je odluka EU i EK o nafti odložena do 1. decembra i da ne postoji racionalno objašnjenje za hrvatsku intervenciju.

On je rekao da je, na inicijativu Hrvatske i uz podršku dve zemlje, juče skinuta sa dnevnog reda derogacija nafte za Srbiju.

“Juče, na tom sastanku, kada je već sve trebalo da prođe, na inicijativu Hrvatske, a podržano od strane dve zemlje, jedne baltičke, i jedne nedaleko od baltičkih zemalja, sa dnevnog reda je skinuta derogacija norme za zapadni Balkan. Hrvatski premijer je izašao sa tezom da nije fer da Srbija ima nižu cenu nafte. A valjda je fer da imaju neke evropske zemlje. Pa čekajte, jel vi kažnjavate Rusiju ili Srbiju”, zapitao je Vučić.

Zahvalio predsedniku Bugarske Rumenu Radevu i premijeru Grčke Kirijosu Micotakisu, koji su istakli da nije fer to što je predloženo.

Predsednik je upitao, kako da preživimo u Evropi u situaciji ako ćemo jedni drugima da saplićemo nogu, kao što je to uradila Hrvatska po pitanju zabrane uvoza ruske nafte Srbiji.

“Kako da preživimo ako ćemo sebi unutar Evrope da saplićemo nogu zbog bilateralnih razloga, zato što je neki Vučić hteo da ploži venac u Jasenovcu”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

Dodaje da će rast cena nafte biti enorman.

Dodao je da ćemo sada imati problema sa dizelom, ali da će više o tome u subotu

“Niko nije kritikovao Srbiju, ali…”

 (AP Photo/Alastair Grant, Pool)

Predsednik Srbije rekao je da na sastanku nije bilo kritika na račun politike Srbije, ali da očekuje kako će ih biti tokom predstojećih bilateralnih sastanaka.

“Niko nas nije kritikovao sa govornice, niko od zvaničnik govornika, ali pretpostavljam da će to u bilateralnim i trilateralnim sastancima to svakako biti tema”, rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje tome da li je bilo kritika na račun Srbije i od koga, i da li nas je neko podržao od evropskih zvaničnika.

Dodao je da je bilo onih zvaničnika koji su nas podržali i pomenuo bugarskog predsednika Rumena Radeva i nemačkog kancelara Olafa Šolca, kada je reč o osmom paketu sankcija EU prema Rusiji.

“Što se tiče onih koji su bili na našoj strani povodom ovoga, jer sam ja pokrenuto tu temu. Ponoviću, Rumen Radev je bio fantastičan. Rekao je da ne razume o čemu se radi i da nije fer prema Srbiji i da treba da se vidi šta može da se uradi da se to ispravi, onda je i kancelar Šolc rekao ‘Vidite o čemu se radi’. Micotakis je u svojoj završnoj reči govorio o tome i hvala im na tome”, preneo je Vučić.

Vučić povodom Plenkovićeve izjave: Ko ste vi da se mešate u naše bilateralne ugovore?

Vučić je, povodom izjave hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da “Srbija može da dobije naftu preko Hrvatske, ali ne rusku”, reagovao pitanjem – ko ste vi da se mešate u bilateralne ugovore Srbije sa drugim zemljama.

Predsednik je ukazao da je, i pored svega što Hrvatska radi, što njemu nije dozvoljavala pristup Jasenovcu, i što ne dozvoljava sve što je normalnim ljudima nezamislivo da se ne dozvoli, uvek govorio da sa Hrvatskom nikada nismo imali problema što se tiče korišćenja Janafa.

Podsetio je da je Janaf izgrađen zajednički, u vreme bivše Jugoslavije, a sada pripada Hrvatskoj. “Rekli smo da su bili pouzdan snabdevač. Oni to za nas to više nisu. Ko su oni da odlučuju koju ćemo mi naftu da uzmemo, a koju nećemo?”, upitao je Vučić.

Takođe, napomenuo je da se čak 70 odsto biznisa Janafa zasniva na Srbiji, jer svake godine naša država uredno plaća 45 do 48 miliona evra. Dodao je da je ruska nafta danas 20-25 jeftinija nego neka druga, dodajući da Srbija ima i bezbroj drugih problema, te da joj još jedan problem nije trebao…

Na pitanje da li je dobio objašnjenje od Plenkovića, za tu izjavu, Vučić je rekao – nema objašnjenja.

“Čini mi se da je u jednom trenutku pokušao nešto da priča, ja nisam želeo da pričam o tome, a ne znam ni šta bih…”, rekao je Vučić.

“Srbija ni danas nije uvela sankcije Rusiji”

Predsednik Srbije rekao je da će uvek čvršće i tvrđe štititi interese Srbije nego svi oni koji ga kritikuju i poručio da ni danas, 6. oktobra Srbija nije uvela sankcije Rusiji.

(AP Photo/Darko Bandic)

On je to rekao odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše kritike koje stižu od političkih protivnika iz Beograda u vezi zabrane uvoza ruske nafte u kojima tvrde da se sada vide posledice neusklađivanja politike Srbije sa EU.

Vučić je ocenio i da je to veoma površan stav.

“Sad hoće da pomognu Rusima da bi napakostili Srbima? Jel to ta logika? Malo vam je glupa logika. Sa druge strane da to donesemo (uvedemo sankcije) da neko kaže da time vodimo računa o svojim interesima, hajde da sagledamo šta smo uradili na drugoj strani protiv sebe i svojih interesa”, rekao je Vučić.

On je dodao da zato nikada nije govorio “nikada” ili “moramo”.

“A moje ”možda” je uvek značilo mnogo više i bilo mnogo jače nego nečije tvrdo ”da”. Moje ”pokušaću” je značilo mnogo više nego nečije najsnažnije obećanje”, poručio je Vučić.

On je podsetio i da su oni koji mu danas govore da je trebalo da se odavno uvedu sankcije govorili da će to učiniti 3. aprila posle izbora.

Dodaje da je jedino na šta se zaklinje je Ustav Srbije, Miroslavljevo jevanđelje i interes Srbije.

“A da ću uvek čvršće i tvrđe da štitim interese Srbije nego svi oni, čini mi se da su ljudi u Srbiji to znali i zato su meni i listi koju vodim dali toliko poverenje,” zaključio je predsednik Vučić.

Vučić: Poglavlja se vise ne pominju, samo sankcije

Pitanje otvaranja novih poglavlja ili klastera sa Srbijom više u EU niko ne postavlja, već samo pitanje sankcija Rusiji, kaže Vučić, odgovarajući na pitanje novinara u Pragu o evropskom putu Srbije s obzirom na to da EU nije otvorila poglavlje 31 o spoljnoj i bezbednosnoj politici.

“Postoji samo volja da mi sprovedemo sankcije”, rekao je Vučić napominjući da pitanje poglavlja ili klastera više niko ne postavlja.

On je rekao i da razume poziciju EU, jer su oni u velikom sukobu sa Ruskom Federacijom i traže da imaju ujedinjen blok, ali da zaboravljaju na situaciju Srbije iz 1999. godine.

“Neki razumeju specifičnost nase pozicije, većina ne razume, ne treba to da krijemo od naseg naroda”, istakao je Vucić.

Za Srbiju vazno sto ucestvujemo na samitu u Pragu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, danas posle sastanka Evropske političke zajednice, gde je učestvovao na okruglomn stolu na temu energetike,ekonomske situacije i klimatskih pitanja, da je za Srbiju važno što učestvuje na ovom skupu gde je ponovio zahtev da i srbija bude izuzeta iz mera zabrane uvoza ruske nafte..

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanja stranih novinara i dodao da mu je lako da odbaci sve teorije zavere, ali da ima nekih zemalja unutar EU koje ne žele da čuju naše argumente i da se nada da će one preispitati svoju odluku do 1. decembra.

“Ali čak iako to ne učine za nas je bilo dobro da budemo ovde, da budemo prisutni i izrazimo svoje mišljenje u vezi razlicitih pitanja”, kazao je predsednik Srbije.

Na pitanje libanskog novinara o kritikama ukrajinskog ambasadora u Srbiji Volodina Tolkača i njegovog zahteva da Srbija zauzme jasan stav po pitanju rata u njegovoj zemlji, Vučić je rekao da smo već zauzeli vrlo jasan stav i podsetio da stav te zemlje nije bio tako jasan po pitanju Srbije 1999. godine.

“Nemamo nista protiv ukrajinskog stava u vreme 1999. godine, kada smo doživeli jednu od najbrutalnijih agresija od strane NATO protiv suverene nezavisne zemlje, rekao je predsednik Vučić.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com