четвртак, јун 13

VUČIĆ: SUTRA U OHRIDU BIĆE NAM TEŽE ZBOG NALOGA MKS ZA HAPŠENJE PUTINA

0
7

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da će zbog naloga koji je izdao Međunarodni krivični sud u Hagu za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina sutra biti teža pozicija Srbije u Ohridu, kao i da ćemo zbog toga morati još bolje da promišljamo svaki svoj potez u budućnosti.

Sremska Mitrovica, 17. marta 2023. – Predsednik Srbije Aleksandar Vuèiæ posetio je danas Sremski okrug. Na kraju posete obratio se graðanima u Sremskoj Mitrovici. Branislav Nedimoviæ i Igor Miroviæ sa predsednikom. FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORÈIÆ/ bg

Moraćemo da budemo odgovorni i ozbiljni, poručio je Vučić i dodao da Zapad želi da izvrši dodatni pritisak na sve koji do sada nisu bili najoštrije okrenuti protiv Rusije.

„Sasvim je izvesno da svet klizi u dodatnu eskalaciju sukoba i ubrzavanje sukoba“, rekao je Vučić u obraćanju građanima, na Trgu Ćire Milekića, u okviru posete Sremskom okrugu.

Vučić je rekao da se određene stvari zbivaju u svetu i da se nadvila i nad našom zemljom velika opasnost, ali da ima stvari o kojima javno ne može da govori, jer nije analitičar, već predsednik zemlje.

Kako je rekao, Zapad je pokazao da će ići do kraja i da se ne sekira previše zbog moguće eskalacije sukoba.

Vučić je rekao da će i jedna i druga strana igrati na sve ili ništa, odnosno da će ići do kraja, kao i da će posledice u svetu biti mnogo teže za sve.

„U Rusiji će to naići na javni podsmeh, a nije to stvar koja je ni za osmeh, a kamoli za podsmeh“, naveo je Vučić.

Kako je rekao, to govori da će još mnogo vode poteći Dunavom i Savom i Dnjeprom i Volgom, dok se krvavi sukob u Ukrajini ne zaustavi.

„To govori i da Zapad želi da izvrši dodatni pritisak na sve one koji do danas nisu bili najoštrije okrenuti protiv Ruske Federacije. Pogledajte samo promenu odnosa Turske, donekle i Mađarske, naših prijatelja, samo u poslednja tri dana. Odjednom su i jedni i drugi za Finsku u NATO, Turci zaustavljaju punjenje aviona američke proizvodnje pod ruskom zastavom. Što će reći do dolaska Si Đinpinga Zapad podiže i turski basen, kao dodatni odbrambeni bedem za zapadne vrednosti, razume se celu Evropu“, kazao je Vučić.

Tako, dodaje, svima šalju signal da ko misli da na bilo koji način flertuje sa Putinom, uopšte da razgovara ili razmišlja o Rusiji, da će snositi teške i užasno teške posledice.

„I kada ovo govorim, sasvim sam svestan situacije sa kojom ćemo mi morati da se suočimo ovde. I zbog ovoga danas, nama će i sutra u Ohridu biti teže nego što bi bilo, da nije bilo ovoga danas“, rekao je Vučić.

Zbog ovoga ćemo morati još bolje da promišljamo svaki svoj potez u budućnosti i da budemo odgovorni i ozbiljni, poručio je Vučić i dodao da se plaši da nismo daleko od izbijanja trećeg svetskog rata.

Vučić: Moramo da se klonimo tuđih ratova

Sremska Mitrovica, 17. marta 2023. – Predsednik Srbije Aleksandar Vuèiæ posetio je danas Sremski okrug. Na kraju posete obratio se graðanima u Sremskoj Mitrovici. FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORÈIÆ/ bg

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je Srbija jedna od retkih slobodnih i slobodarskih zemalja u svetu i da treba da živimo van ratnih sukoba i da se ne mešamo u sukobe velikih.

Na kraju jednodnevne posete Sremskom okrugu na mitingu u Sremskoj Mitrovici, Vučić je istakao da je svet postao drugačije i mnogo lošije mesto za život.

„Kao da su svi poludeli. Ni sa kim ne možete mirno i racionalno da razgovarate. Niko ne želi mir i predstoji nam još gore. Ništa nas dobro ne čeka u svetu po tom pitanju u narednom periodu, a mi moramo svoju Srbiju da nastavimo da gradimo, da dovodimo investitore, unapređujemo ekonomiju, povećavamo plate i penzije“, poručio je Vučić.

Da bi sve to mogli da radimo, dodao je, potrebno je da sačuvamo mir i da budemo dovoljno pametni i jaki da se suprostavimo politici „lako ćemo“ i nepodnošljivom lakoćom neodgovornosti u kojoj sve možete.

„Ne nasedajte ljudi na trikove. Imamo mi mnogo budala koji bi nas sa lakoćom uvukli u sukob, uvek objašnjavajući – pravi si Srbin ako učestvuješ na toj strani. Mali smo mi da bi nečemu doprineli, ali i suviše mali da bi smeli da dozvolimo da gubimo supstancu našeg naroda i decu, budućnost našeg naroda. To sebi više nikada ne smemo da dozvolimo“, naglasio je predsednik Srbije.

Dodao je da postoje neodgovorni koji kažu „prekinite da razgovarate i sklonite se od svega“, pa to smo i radili.

Poručio im je da samo kada su oni bili na vlasti, tada ništa nismo radili, tada smo se, kako je rekao, krili ispod stola, ispod nečije suknje i bežali od sopstvenog naroda i njegovih problema.

Sremska Mitrovica, 17. marta 2023. – Predsednik Srbije Aleksandar Vuèiæ posetio je danas Sremski okrug. Na kraju posete obratio se graðanima u Sremskoj Mitrovici. FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORÈIÆ/ bg

„Na današnji dan pre 19 godina ubijali su nam ljude, oni koji nam drže patriotske pridike, ćutali su, reč nisu izgovorili, već su isporučivali ljude na kilo u Haški tribunal. I ti mi drže pridike o patriotizmu“, poručio je Vučić.

Istakao je da moramo da razgovaramo posebno zato što mnogo njih želi da slomi kičmu slobodnoj i slobodarskoj Srbiji.

„Nemojte da brinete, znamo šta čuvamo, branimo i koje su nam crvene linije i još čvršće i odgovornije ćemo braniti našu zemlju. Moj poziv svima vama je da nam je potrebna mudrost i mir, a ne budalesanje i neodgovornost, jer samo tako možemo da ugrozimo svoju budućnost“, upozorio je Vučić.

Okupljenim građanima je najavio da će napraviti Opštu bolnicu u Sremskoj Mitrovici i dodatnih 17.000 kvadrata i da veruje da će dovesti još investitora u Mitrovicu, Irig i Šid i druge sremske opštine.

Vučić: Nismo daleko od Trećeg sv. rata, jedini nam je zadatak da sačuvamo Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je spreman da kaže da nismo daleko od izbijanja Trećeg svetskog rata, kao i da nam je jedini zadatak da sačuvamo Srbiju.

On je na mitingu u Sremskoj Mitrovici rekao da mi Srbi možemo da prođemo kroz demografske, pravne i sve druge posledice kao i da je cilj da se „naš državni i nacionalni brod“ dovede do sigurne luke i da se izbegnu tuđi sukobi i ratovi, sačuva Srbija.

„To je naš sveti zadatak. Ne morate da mi objašnjavate šta su emocije, šta mislite i osećate da sam bezdušan. Moj je posao da budem i bezdušan da bih sačuvao mir za našu decu i sačuvao živote stotine hiljada ljudi. Toga ću da se držim“, rekao je Vučić.

Sremska Mitrovica, 17. marta 2023. – Predsednik Srbije Aleksandar Vuèiæ posetio je danas Sremski okrug. Na kraju posete obratio se graðanima u Sremskoj Mitrovici. FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORÈIÆ/ bg

On je kazao da kroz istoriju Srbije ima primera lošeg ponašanja, neodgovornih odluka i vremena kada su nisu donošene najodgovornije odluke, jer se podilazilo emocijama zbog „tri dana popularnosti“.

„Sve se promenilo 24. februara prošle godine, a danas se to okrenulo naopačke. Popuštanja neće biti, i jedni i drugi igraće do uništenja“, rekao je Vučić, aludirajući na odluku Međunarodnog suda pravde da izda međunarodnu poternicu za ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Kako je istakao, mi „ovu našu malu“ i najlepšu zemlju, moramo da sačuvamo, jer nam je to jedini zadatak.

„I neka me psuju svi, mi imamo samo jednu zemlju Srbiju i moramo da je sačuvamo. Kada neki govore pobediće ovaj ili onaj, za nas nema pobede, za nas je spas samo da ni u čemu ne učestvujemo. Morate da razumete da ovo više nema smisla i šta god govorili svi. Jedino što u svetu ne postoji je racionalan pristup rešavanju problema, kako je govorio (Noam) Čomski. Kao da niko neće da reši problem, već hoće još veći“, rekao je Vučić.

On je ponovio da danas postoji zabranjena reč mir i to što svi govore o porazu druge strane.

„Nije me sramota da kažem da samo želimo mir i da nas ostave na miru da živimo normalno, ne dirajući nikoga i da nas ne uvode u nove sukobe“, rekao je Vučić.

Leave a reply