TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Politika Udarne VESTI

VUČIĆ: U DEKLARACIJI SAMITA U TIRANI SE NE POMINJU SANKCIJE RUSIJI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Ukrajina prijatelj Srbije i da, ono što je najvažnije, nije priznala nezavisnost tzv Kosova. U izjavi novinarima u Tirani, gde učestvuje na Samitu Ukrajina – Jugoistočna Evropa, Vučić je rekao da se Srbija drži skupštinskih deklaracija i stavova Saveta za nacionalnu bezbednost, a da Ukrajini danas nije lako i da mi ne možemo ništa da joj zamerimo.

Vučić je nakon učešća na plenarnom sastanku u okviru Samita Ukrajine i Jugoistočne Evrope, izjavio da se u usaglašenoj Deklaraciji na zahtev Srbije ne pominju sankcije Rusiji, niti ruski maligni uticaj.

“Imali smo sastanak na kojem uz Erdogana i Micotakisa u video formatu, kao i predsednika Zelenskog i predsednice Modavije i Plenkovića i nas pet plus jedan sa ZB, takođe smo govorili ceo dan juče i noć i jutros, do malopre trajali su razgovori oko te deklaracije, koju su Evropljani i Ukrajinci sastavljali”, rekao je Vučić.

Naglasio je da ono što nije bilo fer jeste zahtev Vljose Osmani, kako je rekao, uprkos tome što su pre sat i po dogovorili u potpunosti i bili prihvaćeni naši predlozi da se izbaci tačka 11 o sankcijama Rusiji i da se izbaci deo o malignom uticaju Rusije.

“Jer sam ja rekao ako to tako doživljava veći broj vas, onda da ubacimo još neke koje mi doživljavamo sa malignim uticajem i oni su to onda izbacili, što je za nas bilo od najvećeg značaja da se izbaci formulacija – naša država i naša zemlja. To su imali u četiri ili pet tačaka, pa je ostalo u tačkama šest i tačka sedam, a onda su izbacili i odatle. I ja sam rekao da, uprkos želji da održimo međunarodno pravo i ukrajinske prijatelje, mi to ne možemo da prihvatimo”, naveo je Vučić.

Dodao je da bi trebalo tako da bude ako se nešto drugo ne desi sada.

“Ali nemoguće je, pošto smo obavešteni da je prihvaćeno, to je sada deklaracija sa milion uobičajenih stvari o ruskom napadu na Ukrajinu, ali nema sankcija i ne pominju se sankcije, što je za nas važno, ne pominje se ruski maligni uticaj ako se ne varam”, rekao je Vučić.

Na kraju samita biće usvojena Deklaracija o samitu Ukrajina – Jugoistočna Evropa.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com