субота, јун 15

VUČIĆ: ZSO MORA PO BRISELSKOM SPORAZUMU, AHTISARIJEV PLAN NAS NE ZANIMA (VIDEO)

0
8

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIÆ/ nr

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je u obraćanju javnosti da je Srbija spremna da radi na implementaciji predloga sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine do svojih crvenih linija. Podvukao je da u Ohridu nije potpisao nijedan dokument. Za nas je bitno da ne zavisimo samo od dobre volje Prištine, što je pozitivna promena, već i od onoga koliko smo mi spremni da određene stvari uradimo – tu govorim o evropskom putu, rekao je Vučić. Ahtisarijev plan nas ne zanima, ZSO mora da se formira po već potpisanim sporazumima, poručio je predsednik.

 

VUČIĆ: ZNAM NA ŠTA STAVLJAM SVOJ POTPIS, A NA ŠTA NE STAVLJAM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da zna na šta stavlja svoj potpis, a na šta ne stavlja, ističući da vodi državu Srbiju i da bi njegov potpis bio pravno obavezujući za Republiku Srbiju.

Vučić je, komentarišući izjavu premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da je izbegao da potpiše sporazum, rekao da „ima nepodnošljiv bol u desnoj ruci, a samo desnom može da potpisuje“.

„I taj bol će da se nastavi u naredne četiri godine. Ovo je bila šala naravno. Znam na šta stavljam svoj potpis, a na šta ne stavljam“, istakao je predsednik Vučić odgovarajući na pitanja novinara posle obraćanja javnosti.

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIÆ/ nr

Vučić je rekao da će proces formiranja ZSO početi, ali da ne zna koliko će da traje, dodajući da je dobro što nisu postavljeni rokovi, što ne piše završiće se za 15 dana jer bi, kako je rekao, to odvelo u propast sve posle dva roka.

„To bi dovelo sve u propast posle dva roka. I jedan i drugi smo im to rekli. Nemoguće je jednostavno. Sada sam vam pokazao kako izgleda samo kada pričate oko nestalih osoba. Nema rokova, ali zato neće da nam otvaraju mnogo klastera i poglavlja, kao da do sad jesu. Ali smo mi na evropskom putu, i mi smo dobro iskoristili sve za dobre zakone, za snaženje demokratskih institucija u našoj zemlji, i posebno da privučemo investicije“, istakao je Vučić.

Ukazao je da treba da se uzdamo u se i u svoje kljuse, ali da nam je potrebna pozitivna interakcija sa svetom da napravimo najbolji mogući prostor za njihov dolazak ovde.

Osvrćući se na kritike pojedinih analitičara i opozicije u Prištini na račun Kurtija, Vučić je rekao da mu ne pada na pamet da brani Kurtija jer ne misli ništa dobro o njemu.

„Video sam izjave nekih političara ovde, koji su tako temelnjo i suštinski uništavali ovu Srbiju, a kažu da je Srbija u mnogo povoljnijoj poziciji zbog povlačenja priznanja. Pa jeste, ja sam rukovodio time, kažite mi od kada su oni bili na vlasti ime jedne zemlje koja je povukla priznanje. A jel se sećate bolnice koju su izgradili? Ili kilometar pruge gde se nalazi? Nema. Ne postoji“, rekao je predsednik.

On je dodao da su ti koji ga napadaju samo pre neki dan, tokom susreta opozicionara sa Lajčakom, ćutali kao zaliveni i postavio pitanje zašto oni ne kažu nemačkom kancelaru Šolcu ono što mu je on rekao i ponovio da je i Makronu i Šolcu u lice rekao šta misli o ulasku tzv. Kosova u UN.

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIÆ/ nr

 

VUČIĆ: RAZGOVORI NIKADA NISU JEDNOSTAVNI I LAKI

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je prilikom obraćanja javnosti da je u Ohridu jasno govorio o crvenim linijama Srbije, I da se one tiču suprotstavljanja I priznavanja I prijema Kosova u Ujedinjene nacije. Takođe, Vučić napominje da razgovori nikada nisu bili ni jednostavni ni laki.


Leave a reply