TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

COVID19 Današnje vesti Društvo Udarne

Stevanović: Sistem pred pucanjem! Inicijativa za obaveznu vakcinu za zdravstvene radnike

“Situacija nije laka, u kovid bolnicama imamo obezbeđena mesta za 24 sata ili nešto više a onda moraju da se obezbeđuju novi kapaciteti, priliv bolesnika se danima ne smanjuje, raste broj prijema u jedinice intenzivnog lečenja” – rekao je direktor Instituta za infektivne i tropske bolesti KCS dr Goran Stevanović nakon sednice ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima kovid bolnica.

Sve je na granici koju može da izdrži zdravstveni sistem i sve je više mladih sa teškom kliničkom slikom, kaže Stevanović.

Kako ocenjuje, zaštitna maska, vakcinacija i maska – to su dokazano efikasne mere i one se ne primenjuju dovoljno.

“Zaključak rukovodilaca iz kovid sistema je da se uputi inicijativa da vakcina protiv kovida postane obavezna za zdravstvene radnike. Time bismo prvo zaštitili same zdravstvene radnike a zatim povećali stepen zaštite pacijenata u kovid i nekovid sistemu. Time bi se dao i dopunski zamah daljoj vakcinaciji stanovništva” – izjavio je dr Stevanović.

“Selters će najkasnije do petka ući u sistem kovida. Čačak i Novi Pazar imaju pripremljene nove kapacitete koji su spremni da odmah startuju u odnosu na broj prijema. Svaki od regionalnih centara ima još pripremljenih dopunskih kapaciteta, rekao je Stevanović – to je, kako kaže, odgovor na pitanja da li treba ublažiti mere.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com