четвртак, јун 13

ZABRANA KAVEZNOG UZGOJA GASI ŽIVINARSTVO U SRBIJI? (VIDEO)

0
13

Zabrana uzgoja koka nosilja u kavezima mogla bi da ugasi manje proizvođače živine. Evropska komisija saopštila da će do 2027. raditi na ukidanju kaveznog uzgoja. Nove zakonske odredbe biće predložene sledeće godine, a promene bi se postpeno sprovodile u narednih pet. Sve to uznemirava proizvođače u Srbijie koji se već bore sa ekonomskom krizom i pod tim okolnostima, kažu, teško da mogu da opstanu.

Mlađan Dimitrijević iz Aleksinca trenutno ima oko četiri i po hiljade koka nosilja i sve se nalaze u kavezima. Ako nove preporuke o uzgoju budu postale stvarnost, boji se da će morati da zaustavi proizvodnju u kojoj je poslednjih 15 godina.

„Novi standardi će uticati da prestanem da se bavim ovim živinarstvom“, kaže Dimitrijević, uzgajivač živine.

Postepeno ukidanje kaveznog uzgoja životinja do 2027. godine podstakla je Evropska građanska inicijativa koja je za ovu promenu od 2018. godine do sada prikupila 1,5 miliona potpisa u 18 država. Po sloganom “Okončajmo kavezno doba” žele da zabrane uzgoj živine, ali i zečeva, teladi i drugih životinja u prostoru u kojima ne mogu da se slobodno kreću.

Pravilnik o uslovima za dobrobit životinja koji podrazumeva prelazak na obogaćene kaveze za koke nosilje se krajem 2020. već treći put odlaže sa krajnjim rokom do 2023. Inače, Poljoprivredno gazdinstvo Dimitirjević je jedno od tri na području Opštine Alekisnac koje se bavi živinarstvom. Ipak, još ne koristi subvencije države za obnovu opreme po evropskim standardima.

„Postoje sada subvncije za opremu ali ja nisam konkurisao jer sam nedavno obnavljao proizvodnju“, objašnjava Mlađan dimitrijević.

U Evropi uzgoj životinja u baterijskim kavezima koji su najmanji po veličini zabranjen je još 2012. godine. Austrija i Luksembrug su za sad jedine zemlje koje su zabranile kavezni uzgoj kokošaka u potpunosti i prešle na uzgoj sa slobodnim kretanjem živine.

  • Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Opštine Aleksinac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Leave a reply