TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo VESTI

ZANAT, GIMNAZIJA ILI IT SMER?

Sve više osnovaca upisuje IT smerove, a manje se odlučuje za zanate, kažu u Osnovnoj školi “Njegoš” u Nišu, koja je tradicionalno organizovala Sajam profesionalne orijentacije za sedmake i osmake.

Koju srednju školu odabrati? Da li je pravi izbor gimnazija ili možda stručna škola? Da li srednju školu birati na osnovu afiniteta ili perspektive? Neki osnovci već znaju koja će im škola biti na prvom mestu na listi želja. Neki su još nisu odlučili. Kako bi im olakšala da donesu odluku, Osnovna škola “Njegoš” u Nišu i ove godine organizovala je Sajam profesionalne orijentacije za učenike sedmog i osmog razreda.

Ja sam najviše zainteresovana za sport, kaže učenica OŠ “Njegoš” Nadija Mladenović.

Upisao bih Saobraćajno-tehničku školu “12. februar” – saobraćajni smer B i C kategoriju. Na dalje ćemo videti, kaže Mateja Stupljanin.

Sebe u budućnosti vidim kao veterinara, upisala bih srednju Medicinsku školu, kaže Jana Colić.

Ja bih najverovatnije upisala gimnaziju, ovo nam pomaže da vidimo koja nam škola šta nudi.Zanima me kreiranje garderobe, to mi je sada zanimljivo, videćemo da li će se želja promeniti, kaže Dunja Jeftić.

Nekada znači i preporuka samih vršnjaka. Učenici Gimnazije “Svetozar Marković” prenose svoja iskustva.

Naša škola ima dosta pogodnosti. Nekad zna da bude teško. Naši profesori se trude da što više spreme naše učenike, bilo da je matematički smer ili društveni. Imamo i specijalne smerove za matematiku i fiziku, gde oni rade sa profesorima sa fakulteta, kaže učenica Gimnazije “Svetozar Marković” Niš Emilija Lukić.

Svoj program predstavila je i Specijalna škola sa domom učenika “Bubanj” u Nišu.

Imamo osnovnu i srednju školu. Naša srednja škola ima osam smerova. Smerovi su trogodišnji. Ima potrebe i za školovanjem te dece, kaže profesor hemije u Specijalnoj školi “Bubanj” Niš Dragan Petrović.

U poslednje vreme učenici se najviše interesuju za IT smer, kaže direktor OŠ “Njegoš” Bojan Krstić.

Nažalost, poziv prosvetnog radnika je gotovo na nuli, zbog celokupne situacije i dobijanja posla, plata i težine rada na poslu. Uglavnom deca koja žele da upišu fakultete, biraju gimnazije. Deca koja prate savremene tokove u najvećem broju biraju IT sektore.  Učenici koji su opredeljniji za neki zanat, biraju frizere, manikire, pedikire, građevinu, mašinstvo. Kako grad i mesto gde žive diktira mogućnost za zapošljavanje, tako se i smerovi menjaju, kaže direktor OŠ “Njegoš” Bojan Krstić.

Kaže da su danas poslovi vodoinstalatera, električara, zidara dobro plaćeni baš zato što ih ima malo. Sajam profesionalne orijentacije ima za cilj da učenike podstakne da srednju školu biraju u skladu sa svojim željama i uspehom, kako bi se sutradan bavili onim što vole i od čega će živeti.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com