TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

ZAŠTITA OD POŽARA U ROMSKIM MAHALAMA

Rizik od požara daleko je veći u neplanskim i nepropisno građenim naseljima, poput nekih romskih sa neispravnim električnim instalacijama i ograničenim pristupom vodi. Zbog toga se od 2015. godine u 22 romska naselja sprovode aktivnosti kojima se podiže svest o rizicima od požara i načinima prevencije.

U poslednje četiri godine, građani iz romskih naselja se obučavaju za postupanje u rizičnim situacijama, mnogi su postali članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava.

U Nišu najviše romskih naselja imai na području Opštine Crveni Krst gde živi oko 4.000 građana. Većina njih nema adekvatan pristup struji ili vodi, a kako mnogi skupljaju sekundarne sirovine, ta naselja su u većem riziku od požara.

Kako civilnom zaštitiom smanjiti rizik od požara, ali i poplava u takvim naseljima bila je tema edukacije u niškom Romskom centru.

“Takva naselja su u riziku i nedavno smo imali žrtvu koja je zbog požara stradala u romskom naselju”, kaže Osman Balić iz Yurom centra.

U proteklom periodu 22 romska nasljea na jugu Srbije dobila su protivpožarne aparate, a obučeni su i lokalni vatrogasci volonteri da reaguju u rizičnim situacijama. Od 2020. sprovodi se novi projekat koji podstiče i lokalnu samoupravu da se poveća bezbednost i spreče požari u romskim naseljima.

“Kroz planove uređenja ože da se mnogo uradi, ali važno je da romska udruženja i lokalne samouprave da štite bezbednost ljudi”, kaže Jelena Marić Luković ispred u UNDP-a.

“Legalizacija objekata je takođe važna u romskim naseljima i mi podržavamo ovakve aktivnosti”, kaže predsednik GO Crveni Krst Miroslav Milutinović.

Edukativne radionice su deo projekta Evropska unija za Srbiju otpornu na katastrofe.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com