TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Ekonomija Servisne informacije

ZAVRŠEN PROTEST RADNIKA FIJATA, SASTAJU SE S VUČIĆEM U SUBOTU

Radnici Fijata završili su nešto posle 18 časova protest i blokadu auto-puta kod Sava centra, nakon dogovora da ih predsednik Aleksandar Vučić primi u subotu, u devet sati ujutru. Kako su rekli novinarima, predsednik ne može da ih primi pre toga pošto putuje u Brisel. Radnici su se izvinili Beograđanima zbog blokade saobraćaja i razišli, posle čega je uspostavljeno normalno odvijanje saobaćaja u obe trake auto-puta.

Podsetimo, radnici i sindikati Fijata odbili su predlog premijerke da danas dođu na razgovore u Vladu Srbije u 16.30 sati i umesto toga su od 13 sati blokirali Gazelu. Tvrde da niko od radnika neće prihvatiti uslove koje je ponudio menadžment Fijata i navode da se za rad u Slovačkoj nije prijavilo ni 150 ljudi. Traže pre svega da radnici koji ne žele da rade u inostranstvu mogu da zadrže posao u Kragujevcu, a i da se za one koji ostanu bez posla postigne dogovor o otpremninama.
Potrebno je da se zbrinu svi ljudi kojima je radno mesto ugroženo, a reč je o oko 1.600 ljudi. U Vladi Srbije kažu da su radnici “sami prekinuli pregovore sa Vladom, a da su danas duplirali zahteve i traže 2. 000 evra otpremnine po godini radnog staža. Premijerka Ana Brnabić poručila je juče da radnici Fijata uvek mogu da joj se obrate za nastavak razgovora, ali ne preko medija.

Prvi naš zahtev je da ostanemo da radimo u našoj fabrici i mi hoćemo da radimo, ali ne pod ovim uslovima da nas teraju u Slovačku na dve godine, rekao je predstavnik radnika Fijata Ðorđe Milojević.

On je potvrdio da ih je premijerka pozvala na razgovor, ali smatraju da je termin koji im je ponuđen za njih kasan. Milojević je za Tanjug rekao i da su se radnici sa premijerkom Brnabić čuli sinoć oko 20 sati, kao i jutros oko sedam i tražili sastanak, kako ne bi dolazili za Beograd, a da im je premijerka rekla da može da ih primi danas oko pet sati što je kaže Milojević – kasno.

“Tražimo od Vlade da nas ponovo pozove, da nam daju pisane garancije da će naši zahtevi biti ispunjeni”, kazao je on. On je dodao da ovog puta radnici očekuju i od predsednika Aleksandra Vučića da im se obrati.

Radnicima Fijata koji su blokirali autoput pridružili su se lideri koalicije Moramo Dobrica Veselinović, Aleksandar Jovanović Ćuta, Nebojša Zelenović i Biljana Stojković, dajući im tako podršku. Protest se završio bez incidenata, a protestanti su propuštali vozila hitne pomoći. Na autoputu u oba smera pre Gazele na sabraćajnicama bilo je oko 500 radnika.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com