TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Politika SVET VESTI

ZEČEVIĆ: SADA ĆEMO VIDETI KOLIKO RUSI PODRŽAVAJU RAT

Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije izjavio je danas da je održani referendum u ukrajinskim regionima, u organizaciji Rusije, dao očekivani rezultat jer se ogromna većina stanovnika izjasnila za pripajanje Ruskoj Federaciji(RF), ali da će biti zanimljivo videti koliko ruski narod prihvata taj rat i koliko je spreman da gine u njemu.

U izjavi za Tanjug, Zečević je istakao da referendumi predsedniku Vladimiru Putinu otvaraju opcije da može da kaže da je to teritorija Rusije i da mora da je brani svim sredstvima, što je već govorio.

“To znači da može da mobiliže ljude i koristi razna bojeva oružja u cilju odbrane RF. U tom kontekstu, ostaje da se vidi kakva će biti reakcija ruskog naroda. Videćemo da li ruski narod prihvata taj rat kao svoj i da li su spremni da ginu u njemu, da li su spremni da se žrtvuju, a žrtve će biti sve veće kako vreme odmiče. To su posledice svega toga”, poručio je Zečević.

Što se tiče uticaja referenduma na eventualne pregovore, Zečević kaze da će to zavisiti od toga kako se stvari budu odvijale na terenu.

“Za sada predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski kaže da nisu spremni za pregovore, a predsednik Rusije kaže da su spremni za pregovore pod novim okolnostima u kojima Krim i te četiri oblasti smatraju sastavnim delom svoje teritorije. Ne verujem da će Ukrajina pristati da prizna pripajanje ovih delova Ukrajine Rusiji, tako da mislim da smo stalno na ivici većeg sukoba. Juče su dignuti u vazduh delovi gasovoda Severni tok 1 i Severni tok 2“, navodi Zečević dodajući da se niko ne usuđuje da da konačnu prognozu.

On, kaže, veruje da će se rat nastaviti, ali pošto dolazi zima pitanje je da li ćemo videti intenzivne borbe, jer je pitanje da li mehanizacija može da deluje efikasno u tim uslovima.

“Mislim da će se borbe nastaviti dok se jedna strana ne preda i ne bude poražena, ili dok se ne pronađe rešenje u smislu zamrznutog konflikta, kao u Koreji ili na Kipru, pa i na Kosovu”, smatra Zečević.

On ističe da Rusija i SAD, koji sada deluju potpuno suprotstavljeno, i dalje imaju tajne kontakte, pre svega Generalštabi obe vojske, u pokušaju da izbegnu nuklearni rat, ali to nije dovoljno jer je potrebno političko rešenje za sukob u Ukrajini.

Što se tiče EU i njene uloge u ukrajinskoj krizi, Zečević kaže da je ona, na žalost, prilično marginalna, jer su američki saveznici koji prate njenu spoljnu i bezbednosnu politiku.

“Evropa je na prvoj liniji vojnog i ekonomskog fronta, zbog pomoći koju daju Ukrajini, izbeglica koje dolaze. Sada čak Nemačka želi da iskoristi situaciju i primi ruske izbeglice koje ne žele da učestvuju u ratu u Ukrajini. Ali, EU nema geostratešku i političku ulogu jer u potpunosti zavisi od američkih saveznika”, ističe Zečević.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com