TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Kultura Udarne

ZLATKU VASIĆU NAGRADA ZA NAJBOLJU KNJIGU ZA DECU I MLADE (VIDEO)

Apatincu Zlatku Vasiću, autoru knjige „Šušššti ševar“ u izdanju Kreativnog centra, svečano je uručena nagrada Grada Niša „Maleni cvet“ za najbolju knjigu za decu i mlade u 2021. godini. Nagradu već šestu godinu zaredom dodeljuje Grad Niš u saradnji sa Niškim kulturnim centrom a sastoji se od povelje i novčanog iznosa od 300.000 dinara.

Na konkurs za najbolju knjigu za decu i mlade, objavljen decembra prošle godine, prijavilo se 46 pisaca.

Veza između nagrade, knjige i mene je više nego simbolična. U knjizi, glavni junak je spletom događaja uvučen je u avanturu nepoznatog da bi ispunio rođendansku želju, a tek povratko kući, spoznaće da su prave vrednosti bile pored njega. Nadam se ćete uživati u čitanju toliko, koliko sam i ja dok sam je pisao“, kaže ovogodišnji laureat Zlatko Vasić.

Šušššti ševar je roman koji potvrđuje piščeve dominantne odlike, a kao svoju osobenost izdvaja poigravanje žanrovima i njihovim klišeima. Na taj način iskoračuje iz klasične fantastičke književnosti ka aktuelnim poetičkim tendencijama, zadržavajući težnju ka dobro ispričanoj priči, koliko i dečju imaginaciju, humor i afirmativni pogled na svet“, ističe predsedica žirija, Dragana Pešić Glavašević.  

Osnovni motiv za pokretanje ove nagrade je potreba da se najmlađim čitaocima približi knjiga, čitanje, pisanje, a ne internet i društvene mreže. Cilj i smisao ove nagrade nije samo nagrađivanje autora najbolje knjige za decu već i sveukupna komunikacija s niškim osnovnim i srednjim školama, afirmacija prvih iskustava mladih pisaca i sveobuhvatna promocija knjige među decom i mladima, poručila je gradsak većnica Adriana Anastasov. 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com