TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Kultura PONOS ZAJEČARA PROJEKTI 2023 Udarne VESTI

ZORAN RADMILOVIĆ VEČNA INSPIRACIJA – POČEO 32. FESTIVAL U ZAJEČARU! (VIDEO)

Predstavom “(Pra) Faust” Beogradskog dramskog pozorišta svečano su otvoreni 32. “Dani Zorana Radmilovića” u Zaječaru. Ova manifestacija organizuje se u čast velikana sprkog glumišta, čuvenog Zaječarca. Na programu su i predstave “Očevi i oci” , “Razvojni put Bore Šnajdera”, “Dekameron”, “Gospođica” , “Čista kuća”, dok je na samom zatvaranju “Čehovljeva soba” zaječarskog teatra.

U čast čuvenog glumca Zorana Radmilovića 32. “Dani Zorana Radmilovića” u Zaječaru, rodnom gradu ovog velikana srpskog glumišta. Festival je svečano otvorio “(Pra) Faust” Beogradskog dramskog pozorišta, po tekstu Johana Volfganga Getea u režiji Borisa Liješevića.

,,Faust je poslednja borba u kojoj ne pomaže ni pamet ni obrazovanje. Najpametniji čovek ostaje bez svih argumenata kojima se tokom života oružao,bez znanja , mudrosti, smirenosti“, piše u beleškama reditelja povodom drame ,,Prafaust“, koju je Gete napisao sa svega 26 godina i nikada je nije završio.

Upravo je na sceni BDP-a i Aeteljea 212 Radmilović gradio svoju karijeru.

Narodno pozorište Timočke krajine “Zoran Radmilović” na ovaj način čuva sećanje na velikog glumca.

Ovo je grad, kad se u kulturi priča, Zorana Radmilovića. Najsjajniji spomen Zoranu Radmiloviću je ovaj festival koji traje više od tri decenije i koji na najbolji način odražava njegov duh. Jer ovde svako veče na Festivalu počinje njegovim rečima “narode moj” iz kralja Ibija. Tu su slike i stvari koje na njega podsećaju. Svake večeri se dodeljuje nagrada za najboljeg glumca večeri – to je čuveni “Zoranov brk”, mnogi glumci žele da ga imaju, kaže direktor Narodnog pozorišta Timočke krajine “Zoran Radmilović” i direktor Festivala Vladimir Đuričić. 

 

 

Okuplja nas Zoran Radmilović već 32 puta, van vremena, van svega. Veliki Zoran spaja sve naše glumce koji su stvorili ove daske u svakom našem pozorištu. Spaja veličanstvenu istoriju naših teatara. Preko nas koji smo ovde danas, već 32 puta, sa budućim generacijama koje će doći, kaže direktor Narodnog pozorišta u Beogradu Svetislav Goncić.

 

 

 

 

Moram da kažem da mi je veliko zadovoljstvo što smo u najtežim vremenima uspeli da održimo nivo ovog festivala, da održimo “Zoranove dane”. Živeće Zoranovo delo kroz generacije koje poštuju ono što je on uradio, dodaje gradonačelnik Zaječara Boško Ničić. 

 

 

 

Zoran Radmilović bio je srpski i jugoslovenski filmski, televizijski i pozorišni glumac, koji je odigrao neke od najupečatljivijih uloga u istoriji jugoslovenske kinematografije. Njegova najpoznatija uloga bila je u pozorišnoj predstavi Radovan III, po kojoj je dobio titulu kralja humora i improvizacije.

U Zaječaru se nalazi i spomenik Zoranu Radmiloviću.

 

 

 

***Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Grada Zaječara. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com