TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

DA LI ĆE HLEB I BUREK OPET POSKUPETI?

Da li će hleb ponovo poskupeti? Ograničenje cene hleba prema Uredbi Vlade važi do kraja maja 2024. godine. Do tada vekna tzv. narodnog hleba fiksirana je na 54 dinara. Ipak, kalkuliše se da cene hleba i peciva mogu biti veće. Bez obzira na sve, burek u Nišu se i dalje neograničeno kupuje, jer kako kažu, za naslavniji niški doručak, para uvek ima da ima.

Na snagu je stupila nova Uredba o ograničenju visine cene brašna, za tip T- 400 glatko i pet kilograma brašna tip T – 500. To znači da trgovac na malo potrošaču u pojedinačnoj kupovini do 31. maja može da proda maskimalno po pet kilgorama oba tipa. Ova uredba ne utiče na pekare koji su povećali cene peciva od Nove godine, jer su, kako kažu porasli troškovi proizvodnje.

Najpoznatiji niški pekari ističu da neće povećavati cene ako se zadrže cene struje, nafte i gasa. Cene običnih peciva se još mogu držati pod kontrolom, ali problem mogu biti filovani pekarski proizvodi jer je materijal skup.

“Mi nećemo da poskupimo dok nam ne poskupi brašno, sir. Od Nove godine poskupela je struja i doprinosi i morali smo da uklapamo”, kaže Mair Kalinka vlasnik pekare Kalinka Lux.

Ograničenje cene hleba prema Uredbi Vlade od prošle godine važi do kraja maja 2024. godine. Do tada vekna tzv. nardnog hleba fiksirana je na 54 dinara, dok najveća proizvođačka cena može biti 46,31 dinara. Ipak, cene mogu biti povećane od tri dinara pa naviše, zavisno od narednih poteza Vlade Srbije, kaže predsednik Unije privatnih pekara, Bratislav Vukadinović.

“Mogu da kažem da je Uredba pun pogodak jer se uveo u red u proizvodnji hleba. Top je zagarnatovana cena koja važi do juna, ali posle toga postoje šanse da cene bude povećane ako brašno kupujemo po tržišnim uslovima”, ističe Vukadinović.

U Nišu postoji 80 vlasnika pekara, a u regionu do 200 koji kako ističu, žele da zadrže cene na trenutnom nivou, ali da zavisi od narednih koraka Vlade ali i prinosa pšenica. Ukoliko se zadrži Uredba povećanje cene hleba mogu biti do najviše tri dinara, a ako pekari moraju da kupuju brašno po tržišnim cenama cena tzv. nardnog hleba bi mogla biti do 75 dinara.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com