TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo VESTI

DANAS JE SVETI LUKA: SREĆNA KRSNA SLAVA!

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju dva praznika – Sveti Luka i Sveti Petar Cetinjski. Jevanđelista Luka, Grk po rođenju, jedan je od apostola. Po zanimanju bio je lekar, izuzetno obrazovan, nadaren za slikarstvo. Naslikao je tri ikone Bogorodice sa Hristom koje su postale uzor svim kasnijim ikonama majke Božije, pa se smatra osnivačem hrišćanskog ikonopisa.

“Sveti Luka” – praznik u našem narodu poznat kao Lučindan i česta je krsna slava. Hrišćanstvo uči i da je Luka, inače Grk po rođenju, pisac trećeg Jevanđelja Novog Zaveta, oko 60. godine. Pratio je apostola Pavla na misionarskim putovanjima, a kasnije je i sam propovedao. U 84. godini mučno je stradao za veru.

Sveti Luka je jedan od sedamdesetorice apostola i verni saradnik Svetog apostola Pavla. On se slavi kao zaštitnik lekra i kao zaštitnik slikara, odnosno ikonopisaca.Bio je lekar, a znamo i da je slikao ikone Presvete Bogorodice i Hirsta, apostola Petra i Pavla. Kod praznika je važno da se okupljamo u crkvi, kao božijoj porodici, a posebno onim koji slave Svetog Luku kao svoju krsnu slavu i krsno ime, treba da, pored toga što pripreme slavski kolač, žito, vino i sveću, treba da dođu na Svetu liturgiju, u svoju parohijsku crkvu, da se pripreme i pričeste i na taj način crkveno zaokruže proslavu svoje krsne slave, kaže profesor Bogoslovije u Nišu otac Boban Stojković. 

Na Svetog Luku obično se kaže: “ide Luka-eto vuka” ili “Sveti Luka sneg do kuka”, najavljujući zimu i sneg. Za ovaj praznik ne smete da budete preki i nervozni jer je Sveti Luka bio blag i miran, uvek pomagao ljudima.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com