TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne VESTI

Decenija znanja: Forum mladih naučnika

Unaprediti položaj mladih talenata u Srbiji i povezati ih sa privrednicima cilj je 10. Foruma mladih naučnika u Nišu kome je prisustvala i prva dama Srbije, Tamara Vučić i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović. Na ovom forumu predstavilo se pet mladih naučnika koji su se nakon usavršavanja u inistranstvu vratili da žive i rade u Srbiji.

10. Forum mladih naučnika u Nišu

Devetnaestogodišnji je najmlađi govornik 10. Foruma mladih naučnika u Nišu. Učenik je Gimnazije “Bora Stanković” i član niškog Regionalnog centra za talente. Dobitnik je mnogobrojnih takmičenja u zemlji i inostranstvu i iza njega su već nekoliko naučnih radova. Kaže, da se trudi da svojoj generaciji prenese prave vrednosti koje ga i motivišu ka uspehu.

Prvo što bih poručio mladima je da nikada ne odustaju od svojih ciljeva i snova jer to je nešto što društvo vodi na nešto nabolje i moju generaciju, ali i starije jer nauka nađe put do svakoga”, kaže najmlađi govornik Foruma Jovan Zdravković.

Pored Jovana, na Forumu mladih naučnika predstavili su se i Sandra Veljković, asistent na Elektronskom fakultetu, Lazar Stošić, doktor medicine, Dragana Grahovac, student Tehnološko -metalurškog fakulteta u Beogradu i Jana Ristić, talentovana učenica Gimnazije “Deveti maj”. Svi oni su se usavršavali u inostranstvu, a podršku im daje humanitarn organizacija “Nađi Raula” kao i nekadašnji govornik foruma Đorđe Ogrizović, koji je proglašen i za najboljeg inovatora u svetu.

Kada smo pokrenuli forum problem mladih naučnika je bio kako da plate takmičenja u inostranstvu, prošle da budu vildjiviji, a ove godine da se povežu sa privredom”, kaže organizator Foruma mladih naučnika Jovan Milić.

Podrška mladima je ključna za razvoj Srbije jer su oni budućnost svoje zemlje, poručile su visoke zvanice foruma koji se ove godine održava pod sloganom “decenija znanja”.

Srbija je jedina u regionu JI Evrope koja je se priključila globalnom partnerstvu i izabrana za predsedavajuću za razvoj veštačke inteligencije 2025.godine na šta smo posebno ponosni”, kaže prva dama Srbije Tamara Vučić.

Gradimo mesta i pravimo eko sistem da možete da ostanete u Srbiji da radite još bolje nego u centrima širom sveta”, kaže ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović.

Mladi uskoro dobijaju Omladinski centar koji su i tražili da sve svoje aktivnosti mogu da obavljaju na jednom mestu”, kaže gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Do sada se na proteklim forumima predstavilo 50 mladih naučnika koji su motovisali više od 1000 mladih učesnika foruma.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com