TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo

GODIŠNJICA BOMBARDOVANJA NIŠA U DRUGOM SVETSKOM RATU

Polaganjem venaca i pomenom, na Starom groblju u Nišu obeležena je godišnjica bombardovanja Niša u Drugom svetskom ratu. Vence su položile delegacije Grada, Vojske Srbije, Nišavskog upravnog okruga, Policijske uprave u Nišu, Gradske opštine Palilula i predstavnici boračkih udruženja koja neguju tradicije oslobodilačkih ratova.

Nakon što se Niš uključio u martovske demonstracije i izrazio nezodovoljstvo zbog sklapanja saveza sa Nemcima, čemu je prethodio i vojni puč – 6. aprila 1941. godine u vidu bombi stigla je reakcija Hitlera na raskidanje protokola o pristupanju Kraljevine Jugoslavije Trojnom paktu. Već 8. aprila u ranim jutarnjim satima bombardovan je i Niš. Stradalo je više od 400 Nišlija a ranjeno oko 500. Poginuli su sahranjeni u zajedničkoj grobnici na Starom groblju, gde se nalazi spomen-obeležje.

Okupili smo se ovde da odamo počast stradalima u tom prvom bombardovanju 8. aprila. To je samo prvo bombardovanje od više od 40 koje je Niš doživeo tokom Drugog svetskog rata, kaže istoričar i član SUBNOR-a GRada Niša Goran Milosavljević.

Ulazak nemačkih trupa u Niš obeležio je i bunt i prkos jugoslovenskog vojnika koji je usamljen pucao iz topa na Nemce.

“Ono što treba da zapamtimo da je srpski narod bio na pravoj strani istorije i bio je antifašistički narod sa svoja dva antifašistička pokreta koji su pružali neviđeni otpor neprijateljima. To je ono što mi sada negujemo kao SUBNOR”, ističe Milosavljević.

Borba za oslobođenje Niša u Drugom svetskom ratu, takozvana “Niška operacija”, počela je 8. oktobra 1944. godine u 8 časova, a Niš je oslobođen 14. oktobra kada je 22. divizija narodno-oslobodilačkog pokreta ušla u grad i iz pravca juga i porazila nemačke trupe.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com