TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Politika Udarne VESTI

Kineski predsednik završio posetu Beogradu, Vučić ga ispratio na aerodromu

Kineski predsednik Si Đinping završio je dvodnevnu posetu Beogradu, a na aerodromu “Nikola Tesla” večeras ga je ispratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ispraćaju kineskog predsednika i njegove supruge profesorke Peng Lijuan prisustvovali su i supruga predsednika Srbije Tamara Vučić, predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, predsednik vlade Miloš Vučević, ministar spoljnih polova Marko Đurić.

U delegaciji su bili i ambasadorka Srbije u Kini Maja Stefanović, ambasador Kine u Srbiji Li Ming, sa suprugom Lu Fangcing, kao i vojni ataše Kine.

Si Đinping je sa suprugom u Beograd došao juče, a svečani doček uz najviše državne počasti priređen mu je danas ispred Palate Srbija.

Sija je danas ispred Palate Srbija dočekao i veliki broj građana Srbije koje je on zajedno sa predsedsednikom Vučićem pozdravio. Posle toga je održan njihov zajednički sastanak, a zatim i sastanak dve delegacije.

Predsednici su potpisali Zajedničku izjavu o produbljivanju i podizanju sveuobuhvatnog strateškog partnerstva i izgradnji zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću, a upiličena je i ceremonija razmene 28 dukumenta o saradnji.

Na zajedničkoj konferenciji za medije Si Đinping je rekao da je još 2016. godine osetio toplu dobrodošlicu, a istakao je i da je Srbija za osam godina pod rukovodstvom predsednika Vučića poboljšala svoju međunarodnu poziciju i ekonomski napredovala.

Više puta je ukazao da Srbija i Kina imaju čelično prijateljstvo, a naveo je i da Kina podržava Srbiju u očuvanju teritorijalnig integriteta i suvereniteta.

Vučić je zahvalio Siju što je Kina uvek bila uz Srbiju kada god joj je bilo teško. Istakao je i da će Kina, kako mu je preneo predsednik Si, učestvovati na međunarodnoj izložbi Ekspo 2027.

Između ostalog je naveo i da je izvoz iz Srbije u Kinu uvećan za 140 puta u prethodnih 10 godina.

Kineska delegacija imala je oko 400 članova, a posetu su pratili i brojni novinari iz Kine.

Tokom boravka predsednika Sija preduzete su posebne bezbednosne mere u kojima je bilo angažovano oko 6 600 policajaca.

Si je poslednji put bio u Srbiji 2016, što je bila prva poseta predsednika Kine Srbiji nakon 32 godine i tom prilikom je potpisana Deklaracija o strateškom partnerstvu.

Vučić se sa Sijem sastao u oktobru prošle godine u Pekingu, tokom trećeg foruma “Pojas i put”, kada je potpisano 18 sporazuma, uključujući i sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine, koji bi uskoro trebalo da stupi na snagu.

Ovo je prva poseta predsednika Sija Evropi u poslednjih pet godina, a koju je započeo 5. maja susretom sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u Parizu. Iz Beograda kineski predsednik odlazi u Budimpeštu gde će se sastati sa tamošnjim zvaničnicima.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com