TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

KO ZNA BUGARSKI I GRČKI DOBIJA POSAO VODIČA U NIŠU

U Nišu, 38 licenciranih turističkih vodiča vodi domaće i strane turiste kroz znamenitosti grada. Međutim, tokom sezone praznika, potražnja za vodičima se udvostručuje, te se moraju angažovati dodatni vodiči iz drugih gradova, objašnjava Nenad Rokvić, predsednik Udruženja turističkih vodiča Niša. Na Svetski dan vodiča, Rokvić naglašava i da nedostaju vodiči za ture na bugarskom i grčkom jeziku, iako u Niš sve češće i sve više dolaze gosti baš iz tih zemalja.

Zbog direktnih letova, u Nišu je iz godine u godinu sve više stranih turista. Tu su i domaći koji kada borave kod prijatelja ili rođaka u gradu na Nišavi žele da vide znamenosti.

“Svi koji dođu moraju da vide Nišku tvrđavu, Medijanu i Ćele kulu, a uz to smo mnogo dobri domaćini. Južnjaci su srčani i dobri ljudi, gostoprimmljivi”, kaže jedna Nišlijka. 

Turistički vodiči su ambasadori svakog grada jer ga turistima predstavljaju u najboljem svetlu.

Zvezda vodilja je Arheološki park Medijana, Ćele kula, Logor na Crvenom Krstu. Traže i dobru informaciju o dobrom ugostiteljskom objektu Iina sreću imamo dovoljno takvih objekata sa dobrom gastronomijom”, kaže predsednik Udruženja turističkih vodiča Niša, Nenad Rokvić. 

Prošle godine je Niš posetilo gotovo 160.000 domaćih i stranih turista koji se, prema statističkim podacima, zadržavaju u proseku dva dana.

Za dva dana se može dobro provesti u Nišu, ocenjuju turistički vodiči, ali na njihov Svetski dan ističu da se suočavaju sa nedostatkom vodiča koji osim engleskog govore i druge jezike.

Fale nam vodiči koji govore jezike koji su nam bliski, grčki I bugarski. Sa bugarskim turistima pričamo na srpskom jeziku, verovali ili ne. Fale nam još neko na grčkom, italijnaskom, nemačkom. Najviše imamo vodiča na engleskom i ruskom jeziku, a nemamo nijednog koji govori kinseki ili japanski jezik”, kaže Rokvić. 

Udruženje turističkih vodiča Niša tradicionalno obeležava Svetski dan vodiča koji je ove godine u znaku promocije zelenog turizma. Ove godine će u nedelju 25. februara organizovati besplatno razgledanje grada, kombinacijom autobuskih i pešačkih tura do Arheolškog parka Medijana, Ćele kule, Tvrđave i Logora 12. februar.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com