TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo RADNA AKCIJA

LALINAČKA SLATINA-SPOMENIK PRIRODE OD IZUZETNE VAŽNOSTI

Na visoko rizičnom području izuzetne biološke vrednosti – Spomeniku prirode Lalinačka slatina, instalirana je termovizijska kamera. Taj savremeni nadzorni sistem omogućava rano otkrivanje i efikasno suzbijanje požara na otvorenom, što doprinosi zaštiti ovog važnog prirodnog područja.

Spomenik prirode “Lalinačka slatina” 2015. godine stavljen je pod zaštitu države. Ovo područje karakterišu slano zemljište i specifični ekosistem, ali na žalost i česti požari uzrokovani intenzivnom poljoprivredom i klimatskim promenama. Kako bi se takve situacije izbegle na tom području su postavljene termovizijske kamere.

-Ovaj projekat finansira se uz podršku Evropske unije, Vlade Švajcarske I program UN za razvoj, a u okviru šire inicijative EU za zelenu agendu. Postavljene su termovizijske kamere u Spomeniku prirode Lalilnačke slatine, kaže Danica Popović iz Biološkog društva “Dr Sava Petrović”.

Požari predstavljaju veliku opasnost za živi svet, tvrde biolozi.

– Čitave populacije mogu nestati sa svojih prirodnih staništa, požari nanose I velike ekonomske štete I opsanost po lokalno stanovništvo. Instalacija ovakvog sistema predestavlja savremeni korak u zaštiti prirode I funkcionisaće po principu termovizijskog snimanja terena. Ukoliko dođe do promene temperature obavestiće se nadležne službe I aktiviraće se alarm, objašnjava predsednik Biološkog društva “Dr Sava Petrović” Marko Nikolić.

Ceo sistem je povezan sa Direkcijom za izgradnju grada koja je i upravljač zaštićenog područja. Inače, Lalinačka slatina smeštena je na dvadesetak kilometara od Niša u podnožju Malog Jastrebca uz obalu reke Južne Morave. Predstavlja zaštićeno prirodno dobro s izuzetnom raznolikošću flore i faune. Takođe, karakteristična je po tome što se slatine retko pojavljuju van područja Panonske nizije.

– Nisu svakidašnje, to je lokalna pojava, ali je jako važna, jer se tu nalaze mnoge vrste biljaka koje se sreću u Vojvodini, gde im je tipično stanište, ali se pojavljuju i neke slatinske vrste koje žive samo kod nas, i nigde drugde, kaže Danko Jović iz Zavoda za zaštitu prirode.

Jović napominje da su termovizijske kamere važne jer se slatina nalazi u agrarnom okruženju.

-I sami znate, iako je zabranjeno paljenje vatre i strnjike, ipak se to dešava. Jako je važno da se to ne dešava ušravo zbog očuvanja biljnih vrsta koje se tu nalaze, ali i zbog očuvanja životinjskih vrsta, jer već nekoliko puta posle požarišta nailazili smo na veliki broj uginulih i upaljenih raznih životinja, tvrdi Jović.

 

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com