TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Kultura KULTURA KULTURE PROJEKTI 2021 VESTI

MEDIJANA: ARHEOLOŠKO BLAGO KOJE SE “LJUBOMORNO ČUVA” OD TURISTA

Ima ga, a nema ga! Veliko je blago, ali samo ga povlašćeni mogu da vide! Pa i oni vrlo retko!

To je, ukratko priča o arheološkom nalazištu Medijana u Nišu! Normalan čovek se više i ne seća kada je zadnji turista mogao da se nesmetano divi “vrednim ostacima luksuznog naselja nastalog u vreme prvog hrišćanskog cara Konstantina Velikog (306-337)”.

Baš tako je ono opisano u jednom novinarskom tekstu iz 2019.godine. I tada je kao razlog zatvaranja još 2013. godine navedena “izgradnja zaštitne konstrukcije koja treba da omogući da se prezentuje turistima preko 1.000 kvadrata jedinstvenih mozaika.” Ta zaštitna konstrukcija odavno je završena, ali je Medijana i te 2019. i 2020. i 2021.godine, a i sada pod katancem.

 

SPISAK RAZLOGA…

I nije to jedini razlog! Pominje se i “podeljena nadležnost” između Narodnog muzeja Niša, koji “de jure” upravlja Medijanom, i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture (RZZZSK), koji upravlja nepokretnom kulturnom imovinom u Srbiji. A Medijana je (ili je bar na papiru) lokalitet od republičkog značaja!

Kako je van papira, jasno se vidi kad je za izgradnju “zaštitne konstrukcije” i svega što uz nju ide potrebno više od OSAM GODINA!

Najveći aerodrom na svetu, onaj novi u Pekingu, počeo je da se gradi 2014 . godine i pušten je u rad 2019!

Čak se kraće gradila i brza pruga od Beograda do Novog Sada (iako su i tu rokovi pomerani)!

Dakle, pominjati bilo koji razlog za držanje Medijane što dalje od očiju Nišlija i njihovih gostiju iz zemlje i inostranstva potpuno je opskurno!

Verovatno će se mnoge Nišlije setiti i priče od pre 2013.godine da Medijanu od turista “čuvaju” baš oni koji je istražuju!? Zbog objavljivanja “eksluzivnih” doktorskih studija? Naravno, i ova je novinarska priča, iako se duže pričala, ostala samo na rečima! I niko se od “doktoranata” i “stručnjaka” nije previše uzbudio i požurio da Nišu vrati njegovo blago!

I u novinarskoj priči iz 2019. neko reče da “mnogi ljudi postavljaju pitanja zašto mozaici nisu otkriveni, zašto Medijana ne radi, zašto kupola od kada je napravljena ne vrši svoju funkciju…” ali i da “očekuje da od proleća naredne (2020.godine, prim.aut.)  kompleks ponovo počne da prima turiste.”

Naravno da nije!

MILANSKI EDIKT 313, ZATVARANJE MEDIJANE 2013.

Treba se setiti da je 2013.godina bila obeležena kao 1.700.godišnjica od čuvenog Konstantinovog Milanskog edikta koji Niš baštini, a kojim je Konstantin I. Veliki 15.juna 313. u Nikomediji izjednačio hršćanstvo s drugim religijama u Carstvu. Time je bilo završeno doba progona hršćana.

LETO 2021: “ISTRAŽIVANJA SE NASTAVLJAJU”, A I PRIČA O OTVARANJU MEDIJANE

Poseta premijerke Ane Brnabić nalazištu Medijana, jun 2021.

Arheološko nalazište Medijanu je, zvanično, poslednji put posetila premijerka Ana Brnabić, juna 2021.godine, zajedno sa gradonaćelnicom Niša, Draganom Sotirovski. Tada su inovinari posle mnogo godina mogli da vide Medijanu (pogledajte na linku gore).

Premijerka Brnabić istakla je i veliki značaj Medijane koja Srbiju svrstava na svetsku mapu kulturnog i istorijskog nasleđa. Uz napomenu da je u nalazište Medijana “u poslednjih 10 godina uloženo više novca nego ikad u istoriji njegovog postojanja”, interesovala šta je još potrebno da bi arheološko nalazište bilo otvoreno za posetioce već do kraja godine.

Kad pogledate samo ovo što možemo sada da pokažemo svetu od našeg istorijskog nasleđa, i to bi bilo mnogo. A istraživanja će biti nastavljena. Ima puno toga što je ovde vremenom zakopano! I uložićemo kolikog god novca bilo potrebno, rekla je Brnabić.

I tada je najavljeno da će ona biti otvorena na do kraja te godine!

Ali, nije!

MINISTARSTVO KULTURE I GRAD NIŠ ULAŽU U RADOVE, ALI…

Ana Brnabić i Vesna Crnogorac

Tokom posete premijerke, rečeno je da je u toku realizacija “poslednjih projekata u sklopu velikog projekta “Gradovi u fokusu” koje finansira Ministarstvo kulture i informisanja , a sufinansira Grad Niš”.

Predviđa se veći broj aktivnosti sa ciljem stvaranja uslova za otvaranje lokaliteta za posetioce i da konačno i građanima Niša i domaćoj i inostranoj publici otvorimo lokalitet i pokažemo sve lepote i ono što smo radili od kada traju istraživanja, od tridesetih godina XX veka, rekla je Vesna Crnoglavac, v.d.direktora Narodnog muzeja Niš.

 

NAJNOVIJE: MEDIJANA SE OTVARA NA PROLEĆE 2022!

Projektne aktivnosti vezane za arheološko nalazište Medijana od 2018.godine preuzela je Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj (KLER) i to kroz program Ministarstva kulture i informisanja “Gradovi u fokusu”, potvrđuje Adriana Anastasov, članica Gradskog veća Grada Niša, resorno zadužena za kulturu.

U toku su poslednje projektne aktivnosti. Reč je o izgradnji šetališnih staza za turističku prezentaciju Medijane i zbog njih Medijana nije bila otvorena do kraja 2021.godine, objašnjava Anastasov.

Mi to završavamo, ali bila je potrebna izmena građevinske dozvole i neki detalji u saradnji sa Ministarstvom građevine i mi se nadamo da će to na proleće biti otvoreno. To ne znači da mi nećemo nastaviti arheološka istraživanja, samo će biti sve otvorenio za javnost i mislim da će turistima biti zanimljivo da vide arheologe koji nastavljaju istraživanja u Medijani, kaže Anastasov.

Prethodno je i Miroljub Stanković, niški urbanista  najavio da će arheološko nalazište „Medijana“ od proleća biti adekvatno prezentovano i pripremljeno za turističku ponudu grada.

To između ostalog podrazumeva i da se za javnost otvore do sada nedostupna arheološka istraživanja na Medijani, rekao je Stanković.

A većnica Anastasov naglašava i da nalazište više neće biti zatvarano za posetioce.

Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com