TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo

MEDVED UROŠ “KAŽE” – ZIMA NEĆE JOŠ DUGO

Medved Uroš iz Beogradskog zoološkog vrta danas, kada je izašao iz pećine, nije ugledao svoju senku čime je, prema narodnom verovanju, najavio skori dolazak proleća.

“Možemo da vidimo da je jutros medved Uroš nevoljno provirio napolje iz pećine – uskoro mu se servira doručak, a medved Miša je malo stariji i nevoljniji – on kasnije izlazi”, rekao je biolog Kristijan Ovari.

Na Sretenje se, prema tradiciji, susreću leto i zima i, kako se veruje, ako tog dana medved ugleda svoju senku, uplaši se, vrati u pećinu, ponovo zaspi i zima traje još šest nedelja. Ako, pak, ne vidi senku, zimi se bliži kraj.

“Medved se još uvek nije uplašio svoje senke, nije se vratio u jazbinu i to je znak da nam proleće dolazi. O tome svedoči i ovo fantastično vreme, a i meteorolozi kažu da neće biti još ozbiljnijih mrazeva, osim ako ‘baba Marta’ ne pokaže zube”, rekao je Ovari.

Prema njegovim rečima, sada nije teško predvideti prognozu sa modernim tehnologijama, međutim, “medvedi koriste mnogo starije i mnogo sigurnije metode – oni osećaju kakvo vreme dolazi”.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com