TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo

ŠTA PROSLAVLJAMO 15. I 16. FEBRUARA?

Srbija obeležava Dan državnosti, u znak sećanja na 15. februar 1804. godine kada je počeo Prvi srpski ustanak i obnova srpske države. Istog datuma, 1835. godine donet je Sretenjski ustav, prvi ustav u moderne Srbije.

Od Prvog srpskog ustanka pa tokom narednih 100 godina, Srbi su prošli put koji su neke druge zemlje prolazile vekovima – oslobađanje od strane vlasti, a i izgradnja unutrašnjih institucija – države, vojske, kulture, kaže istoričar Goran Milosavljević

Zbog pohoda na slobodu, ali i ekonomskog i kulturnog napretka Srba u 19 veku, 15. februar predstavlja rađanje moderne srpske države, a bio je i uvod u Drugi srpski ustanak, kojim je izdejstvovana autonomija Srba u okviru Osmanskog carstva, kaže istoričar Goran Milosavljević.

Goran Milosavljević

Istorija Srbije nažalost je specifična koja predstavlja istoriju borbe za slobodu naroda i slobodu čoveka. Početak 19. veka je vreme socijalne revolucije i donošenja Sretenjskog ustava.”

Prvi ustav Kneževine Srbije – Sretenjski ustav donesen je 1835. godine, u tadašnjoj prestonici, Kragujevcu. Reč je o prvom dokumentu kojim je iskazan istinski državotvorni i demokratski potencijal srpskog naroda, kaže Milosavljević.

Sretenjski ustav je važio samo nekoliko nedjelja jer je bio neprihvatljiv za to vreme, ali je Srbija bila prva država koja je ukidala ropstvo gde su građani koji bi kročili na tlo Srbije bili slobodni.”

Dan državnosti kao praznik u Republici Srbiji obnovljen je 10. jula 2001, a slavi se od 15. februara 2002. godine.

 

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com