TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

MESEC BORBE PROTIV MELANOMA: ČUVAJTE SE SUNCA I SOLARIJUMA! (VIDEO)

Udruženje pacijenata obolelih od melanoma je, akcijom u Nišu, ukazalo na važnost preventivnih pregleda i značaj zaštite kože od prekomernog sunčanja. Kažu da je učinjen veliki pomak u prevenciji i lečenju melanoma, ali da će od najvećeg značaja biti to kada se adjuvantna terapija nađe na pozitivnoj listi lekova, za šta se uveliko zalažu.

Više od 700 novih slučajeva melanoma se svake godine dijagnostikujeu Srbiji. Iz Udruženja pacijenata obolelih od melanoma i lekari upozoravaju da su najvećim delom za to odgovorni UV radijacija i odlazak u solarijume!

“Dolazi leto, dolaze maturske proslave, moram da zamolim sve da se ne izlažu suncu između 10 i 17 sati i da ne idu u solarijume. Mnogo ljudi gubimo, mnogo života gubimo zato što se ne ponašamo disciplinovano” – izjavio je Savo Pilipović, predsednik Udruženja pacijenata obolelih od melanoma.

Dr Danica Tiodorović upozorava da je melanom sve češći i među mladima od 20 do 30 godina.

“Primetili smo povećanu incidencu melanoma kod mlađeg uzrasta pa ćemo ove godine zajedno sa Udruženje pacijenata pokrenuti inicijativu za totalnu zabranu solarijuma za maloletna lica. ” – rekla je dr Tiodorović.

U Udruženju kažu da je napravljen ogroman korak napred i da je sada na listi šest od sedam lekova za lečenje metastatskog melanoma. Naredni cilj je obezbeđivanje adjuvantne terapije.

Širom Srbije Euromelanom organizuje besplatne preventivne preglede, a ove godine su u fokusu voćari, poljoprivrednici i drugi građani koji su profesionalno izloženi suncu. Za subotu 18. jun najavljuju besplatne preglede u ambulanti u Domu zdravlja Gračanica.

dr Danica Tiodorović

BESPLATNI PREVENTIVNI PREGLEDI U PONEDELJAK 13. JUNA

Euromelanom u okviru Udruženja dermatovenerologa Srbije će, nakon dve godine, obaviti besplatne preventivne preglede u ponedeljak 13. juna u svim prijavljenim državnim i privatnim ordinacijama.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com