TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

NIŠKA TVRĐAVA POSTAJE SKROZ NIŠKA

Da bi niška Tvrđava mogla da se nesmetano uređuje, potrebno je da se se vlasništo nad ovim kulturno-istorijskim dobrom prenese sa republičkog na lokalni nivo, rečeno je na sednici Gradskog veća Niša. Uprava za imovinu je započela taj process. Na sednici Gradskog veća usvojena je Strategija razvoja urbanog područja Niša, Svrljiga, Merošine i Gadžinog Hana. Tom Strategijom se stiču uslovi za sistematsko održavanje i uređenje Tvrđave u narednih 20 godina.

Uprava za imovinu Grada Niša pokrenula postupak da republička Direkcija odobri prenos vlasništva Tvrđave sa državnog na lokalni je nivo.To je, kažu nadležni, preduslov da bi se nesmetano održavao i uređivao ceo prostor Tvrđave.

Naišli smo na razumevanje republičkih institucija da uđemo u proceduru da končano niška Tvrđava postane niška”, kaže zamenik Uprave za imovinu Grada Niša Milan Nikolić. 

Pirotska Tvrđava je pre desetak godina tako predata u vlasništvo Grada Pirota i od tada do danas doživela je potpunu rekonstrukciju, puna sadržaja, a to će se desiti i ovde, ali je preduslov da lokalma samouprava gazduje Tvrđavom”, objašnjava rukovodilac Sektora za razvoj i promociju Niške tvrđave Goran Milosavljević. 

Na taj način bi se stekli uslovi da se Tvrđava bolje održava i uređuje, kaže Nikolić.

U prilog tome ide i Strategija razvoja urbanog područja Niša i okolnih opština koju su usvojili većnici grada, a kojom je predviđeno sistematsko održavanje u narednim decenijama.

Strategija ima veze sa dugoročnim projektima za koje do sada nismo imali para”, kaže Ivana Knežević Spasović iz KLER-a. 

Radovi oko uređenja prostora Beogradske kapije su pri kraju. Veći deo parka je gotov, a o zidinama i promociju ovog istorijskog kulturnog blaga Niša sada brine posebno odeljenje u Turističkoj organizaciji Niša.

Unutar zidina ima mnogo građevina koje treba revatilazovati, ali da bi to uradili moramo da gazudjemo Tvrđavom jer ćemo lakše dobiti sredstva preko konkursa resornog minsitarstva za to”, dodaje Milosavljević. 

Rekonstrukcija prostora oko Beogradske kapije biće gotova do juna, do gradske slave kada će se na ovom mestu organizovati razne kulturne manifestacije.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com