TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Kultura VESTI

„U DOBRU I ZLU“: EVO KAKO SU IZGLEDALA VENČANJA PRE STO GODINA (VIDEO)

https://www.youtube.com/watch?v=Of6mm6YP3FU

U istorijskom arhivu u Nišu otvorena je izložba fotografija venčanja „U dobru i u zlu“, delo arhivista Biljane Eraković i Aleksandra Nikolića iz Istorijskog arhiva „Veroslava Veljašević“ Smederevska Palanka. Posetioci mogu da vide pozivnicu za venčanje iz 1873. godine, kao i najstariju izloženu fotografiju iz 1898. godine koja je snimljena je u Azanji, na venčanju meštanke Živke Stanković. Izložbu je otvorila i većnica grada Niša Adriana Anastasov.

Najstarija fotografija je iz 1873. godine. Osim fotografija, prikazane su i pozivnice koje su takođe jako interesantne i par telegrama, kaže direktorka Istorijskog arhiva Smederevska Palanka Snežana Savić. 

Izložba obuhvata period od 1973. do 1945. godine. Gledajući nošnje, venčanice i odela od sukna do najfinijih materijala može se mnogo toga saznati o tome koji su društveni slojevi u pitanju, kako se tada živelo i kakvi su običaji bili. Izložene su brojne pozivnice za venčanja, obaveštenja o bračnom ispitu, čestitke, ali i kolektivna fotografija osnivača Društva za svadbarinu, doživljenje i posmrtninu.

Kod nas u Palanci je 1900. godine bilo osnovano Društvo za svadbarinu, doživljenje i posmrtninu, Jasno vam je svadbarina i posmrtnina, ali to doživljenje nismo baš mogli najbolje da razumemo na šta se odnosi. Verovatno su se oni bavili tim nekim podacima vezanim za sama venčanja, kaže autorka izložbe, Istorijski arhiv Smederevska Palanka Biljana Eraković. 

Arhivi Niša i Smederevske Palanke već su uspostavili dobru saradnju.

Prošlog aprila bili smo gosti u Smederevskoj Palanci, u njihovom arhivu sa izložbom “Žena”, kaže direktorka Istorijskog arhiva Niš Snežana Radović. 

Izložba traje do 22. aprila.

Inače, građani mogu da u Istorijski arhiv donesu i svoje stare fotografije, spise i dokumenta, koji će biti digitalizovani.

Tako je stigla i pozivnica za venčanje iz 1920. godine kojom na venčanje u Belopalanačkoj crkvi goste pozivaju gospođica Milica i gospodin Čedomir Jovanović.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com