TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo O.S.I.C.A. PROJEKTI 2021 Sport VESTI

OTVORENI DANI ZA OSOBE SA INVALIDITETOM (OSI) NA BAZENU ČAIR (VIDEO)

Mlade nezaposlene osobe sa područja Nišavskog okruga koje su preko projekta prekogranične saradnje između Srbije i Bugarske prošle obuku za plivačkog i karido fitnes trenera za osobe sa invalidtetom prikazaće svoja stečena znanja u subotu 30. oktobra od 10 sati na niškom bazenu Čair.

Pozivaju građane da prisustvuju vežbi sa osobama sa invaliditetom kako bi doprineli njihovoj socijalnoj integraciji.

Adaptivna fizička aktivnost i sport – mladi za mlade je projekat Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu, a koji finansira Evropska unija kroz IPA Program prekogranične saradnje Bugarske i Srbije.

Cilj je direktna saradnja među ljudima i njihovo umrežavanje. Takođe, promocija plivanja osoba sa invaliditetom (OSI) i predstavljanje primera dobre prakse, ali i upoznavanje svih zainteresovanih za rad sa OSI, pa i same OSI sa mogućnostima, sa teorijom i praksom kroz direktni rad, odnosno vežbanje sa OSI, kažu nosioci ovog projekta.

Zahvaljujući ovom projektu Niš je dobio 15 instruktora plivanja i kardio fitnesa za rad sa osobama sa invalidtitetom. Oni su prethodnih meseci razvili specifične metode za funkcionalne treninge koje do sada nisu bile u primeni.

ZNAČAJ ZA OSI

Stefan Isakov sa amputiranom rukom jedan je učesnika ovog projekta.

Stefan Isakov

Mislim da rečima ne mogu da opišem koliko nama ovo znači. Ne samo da smo bili fizički aktivni, već smo naučili i mnoge vežbe koje sada možemo samostalno da izvodimo i tako doprinesemo svom fizičkom zdravlju. A najimpresivnija mi je posvećenost ovih ljudi koji su izneli projekat, kao i naših mladih instruktora, kaže Stefan.

Na ovaj način Stefan je stekao mnogo prijatejla kojima će uvek moći da se obrati, dok će mladim instruktorima praktična znanja za rad sa osbama sa invaliditetom omogućiti zaposlenje u fitnes centrima i na bazenima.

Vlasnicima i menadžerima centrima i bazenima upućen je apel da daju podršku aktivnoj inkulziji i socijalnoj integraciji osoba sa invaliditetom.

Preko projekta koji je trajao 15 meseci za plivanje i kardio treninge nabavljena je i oprema u vrednosti od 15.000 evra za osobe sa invaliditetom.

KAKO IZGLEDA VEŽBANJE OSI NA BAZENU

Prednosti ove obuke i rad sa osobama sa invaliditetom građani mogu da vide, u subotu 30. oktobra na bazenu Čair, a pripremljena je i knjiga sa svim vežabama za osobe sa invaliditetom.

Očekuje se da će ovom “pokaznom treningu” na bazenu  prisustvovati više od 100 OSI i članova njihovih porodica i prijatelja i članova udruženja OSI i nevladinih organizacija, ali i članova plivačkih i drugih sportskih klubova, fitnes centara

Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima ministarstva Kulture i informisanja republike Srbije i Grada NIša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com