TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Kultura Udarne

PROKUPLJE: IZLOŽBA “VINČANSKA ŽENA – MIT, BOGINJA, MAJKA”

U Narodnom muzeju Toplice u Prokuplju večeras u 18 sati otvara se izložba “Vinčanska žena – mit, boginja, majka”. Autori izložbe su arheolog Tatjana Trajković Filipović – viši kustos Narodnog muzeja Niš, arheolog Julka Kuzmanović Cvetković – muzejska savetnica u penziji Muzeja Toplice u Prokuplju, arheolog – viši kustos Sanja Crnobrnja Krasić iz Muzeja Toplice u Prokuplju,

istoričar Aleksandar Nikezić iz Centra za kulturu Aleksinac i arheolog Petar Milojević iz

Arheološkog instituta u Beogradu.

Značaj projekta ogleda se u saradnji četiri institucije – dva regionalna muzeja: niškog i prokupačkog, kao i Zavičajnog muzeja Župe u Aleksandrovcu i Kulturnog centra u Aleksincu koji u okviru svoje delanosti ima i arheološku zbirku.

 

Autori monografije Poznoneolitska i ranoneolitska fuguralna plastika iz severnih oblasti centralnog Balkana koja prati izložbu su Petar Milojević, Tatjana Trajković Filipović, Julka Kuzmanović Cvetković, Aleksandar Nikezić, Sanja Crnobrnja Krasić, Jelena Milojević, Magdalena Selaković.

O izložbi i projektu:

Publikacija Poznoneolitska i ranoeneolitska figuralna plastika iz severnih oblasti centralnog Balkana je zapravo studija rađena na uzorku od 359 antropomorfnih i zoomorfnih figurina i po osnovnoj polnoj opredeljenosti na muške i ženske figurine, sa izuzecima koji su kao takvi naglašeni. U obzir su uzeti i karakteristični načini odevanja, ukrašavanja i specifičnosti u prikazivanju lica i frizure.

Funkcija, namena, uloga i značaj, antropomorfne plastike decenijama predstavlja nerazrešenu enigmu zanajveća imena u srpskoj i evropskoj arheologiji. Ova publikacija je statistički početak u nizu mogućihtumačenja.

Cilj projekta je da se posetioci izložbe kroz postavku neolitskih figurina, kultnih predmeta i ostalog pratećeg arheološkog materjala detaljnije upoznaju sa društvenim, privrednim, kultnim, estetskim i utalitarnim obeležjima i težnjama neolitske populacije na prostoru severnih oblasti centralnog Balkana. Ta energija usmerena ka stvaranju praktičnih i korisnih predmeta kanališe se do neverovatnog umetničkog izražavanja kroz figuralnu plastiku kojom se iskazuje, ne samo umetnička snaga već i spoznaja sopstvenog bića, nedokučiva tajna postanja kao i duboki religiozni odnos prema prirodi, nepoznatom I svemu što je okruživalo život i misao neolitskog čoveka, vodiće posetioca korak po korak kroz neolit.

Bitna za publiku obuhvaćenu projektom jeste prilika za upoznavanje sa verovanjima, duhovnim i društvenim životom vinčanskog čoveka, kao i sa lokalnim specifičnostima u stilu i formi izrade neolitskih figurina.

“Na otvaranju same izložbe revijom praistorijske odeće, detaljima i originalnim rešenjima posetioci će imati potpuni vizuelni doživljaj. Muzikom će obogatiti svoja čula sluha, a nepoznatu slast na svojim nepcima osetiće degustirajući praistorijsku hranu po originalnim receptima stručnjaka za arheobotaniku A. Medovića (nastalim proučavanjem, posebnim arheobotaničkim metodama, sa različitih praistorijskih lokaliteta).

U toku trajanja izložbe biće održane radionice za decu, osmišljene od autora izložbe i muzejskog edukatora. Projekat i izložba finansirani su sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije” – navode organizatori.

Izložba će biti otvorena do 20. oktobra 2021. godine.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com