TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Politika region i Srbija Udarne

JEDINICE ROSU NA JARINJU I BRNJAKU, POČELO ODUZIMANJE TABLICA (VIDEO)

JEDINICE ROSU NA JARINJU

Nezadovoljni Srbi sa severa Kosova okupili su se na Jarinju protestujući zbog odluke prištinskih vlasti da uvede recipročne mere prema Srbiji i naloga da sva vozila sa srpskim registarskim tabicama pri ulasku na Kosovo moraju da stave probne kosovske tablice. Pripadnici specijalne jedinice ROSU od jutros su raspoređene na dva administrativna prelaza – Jarinju i Brnjaku. Na ta dva administrativna prelaza raspoređeno je oko 20 vozila specijalne jedinice Rosu, od čega više od 10 blinidiranih. Na Jarinju pripadnici ROSU pretresaju građane koji su se pešice uputili ka centralnoj Srbiji, jer drugačije ne mogu da pređu.

Srbi sa severa KiM blokirali su prelaz Jarinje, a pripadnici Rosu zahtevaju od njih da se raziđu.

 

RAKIĆ NA JARINJU POZVAO VUČIĆA DA REAGUJE

Predstavnci Srpske liste, zatražili su od Beograda i međunarodne zajednice da im pomogne u rešavanju ovog problema.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić na Jarinju

Predsednik Srpske liste Goran Rakić pozvao je sa administrativnog prelaza Jarinje predsednika Aleksandra Vučića da pomogne Srbima na KiM posle dolaska jedinica Rosu i početka oduzimanja srpskih registarskih tablica.

“Pozivam sve okupljene da budu uzdržani, a takođe i Prištinu da ne izaziva provokacije. Ovo je direktna pretnja narodu, koji brine kako će obezbediti hleb svojoj deci. Obavestili smo i specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka i zatražili pomoć EU. I pozivam državu Srbiju i predsednika Vučića da nam pomogne. Beograde reaguj, Vučiću reaguj, narod je ovde uznemiren i uplašen”, rekao je Rakić.

 

 

ODLUKA VLADE PRIŠTINE O USPOSTAVLJANJU RECIPROCITETA

U dokumentu, koji je potpisao ministar unutrašnjih poslova privremenih institucija u Prištini Dželjaj Svečlja, navodi se da se obavezuju svi koji imaju tablice srpskih oznaka da dobiju probne kosovske tablice, da se izmena tablica vrši na svim prelazima, kao i da se obavezuju vozači da probne tablice postave na potrebna mesta spreda i pozadi vozila.

Ističe se da je važenje probnih tablica 60 dana, kao i da je taksa za probne tablice pet evra.

Navedeno je da donošenjem odluke o recipročnim merama prestaje važenje KS tablica kao i registracionih oznaka gradova na KiM koje izdaju policijske uprave MUP Srbije koje su sa KIM izm

eštene u gradovima centralnom delu Srbije.
Iz policije je rečeno da su važeće samo oznake “RKS”, a da vozilima sa tablicama KM, PR, GL, novom odlukom vlade u Prištini više nije moguće upravljati ni na severu KiM.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com