TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Politika

SAMIT NESVRSTANIH: JEDNAKOST MEĐU DRŽAVAMA I DALJE NEOSTVAREN CILJ

Jedan od najvećih multilateralnih skupova u Evropi ove godine – Samit nesvrstanih zemalja, kojim se obeležava šest decenija od osnivanja Pokreta održava se u Beogradu danas i sutra, uz prisustvo velikog broja stranih zvaničnika. Domaćini skupa, organizovanog u znak sećanja na Samit održan 1. septembra 1961. godine u Beogradu, jesu Srbija i Azerbejdžan.

 

Samit Pokreta nesvrstanih na Beogradskom sajmu okupio je više od stotinu zemalja, devet delegacija međunarodnih organizacija, četrdesetak ministara spoljnih poslova. Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, govoreći na otvaranju Samita u svojstvu predsedavajućeg Pokretom poručio je da će Azerbejdžan ojačati saradnju unutar Pokreta nesvrstanih kako bi se ojačala pravda i poštovanje međunarodnog prava i istakao da je nedopustivo nepoštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta bilo koje zemlje.

 

Poštovanje integriteta i suvereniteta, suzdržavanje od agresivnih akcija i mešanje u unutrašnju politiku druge zemlje su suština Pokreta. Ovi principi vrede i danas, a da su principi Pokreta prihvaćeni od svih zemalja, ne bismo imali ratove, kaže predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev.

 

Pokret nesvrstanih ima ključnu ulogu u svetu, ocenio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres i ukazao na globalne izazove bez presedana, sa kojima se svet suočava i planove za njihovo rešavanje. Guteres, koji se obratio putem video-linka, istakao je da već dugo pokušava da progura plan globalne vakcinacije istakavši da zbog neujednačene distribucije vakcina dolazi do smrti ogromnog broja ljudi.

 

Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je u telegramu učesnicima skupa da je pozitivni potencijal te organizacije danas od posebnog značaja imajući u vidu turbulentnu situaciju u svetu.
Ruski predsednik je podsetio da je Rusija, koju na skupu u Beogradu predstavlja šef diplomatije Sergej Lavrov, nedavno dobila status posmatrača u Pokretu nesvrstanih i ocenio da to otvara nove mogućnosti za saradnju u rešavanju regionalnih i svetskih pitanja, u osiguravanje bezbednosti i održivog razvoja u celom svetu.

Samit prate I brojni bilateralni susreti zvaničnika Srbije i zemalja učesnica. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je i predsednika Gane Nana Adoa Dankva Akufo-Adou Ordenom Republike Srbije na lenti za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Gane

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com