TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Politika region i Srbija VESTI

SANČEZ: PRIZNANJEM KOSOVA PREKRŠENO MEĐUNARODNO PRAVO (VIDEO)

Španski premijer Pedro Sančez izjavio je danas u Tirani da je priznavanjem nezavisnosti Kosova prekršeno međunarodno pravo i poručio da Madrid to ne može da prihvati.

“Kažemo to uz sve poštovanje koje imamo prema albanskom narodu. Mislimo da je to jednostrano proglašenje nezavisnosti i mislimo da je prekršeno međunarodno pravo, tako da ne možemo to da prihvatimo”, rekao je Sančez na zajedničkoj konferenciji za novinare sa albanskm premijerom Edijem Ramom.

On je dodao da je normalno da postoje neslaganja između dve prijateljske zemlje, kao što su Španija i Albanija, i istakao da u ovom slučaju postoji neslaganje u vezi sa priznanjem Kosova.

Sančes je poručio da to ne znači da, u kontekstu evropskih integracija, Španija ne promoviše dijalog između Srbije i Prištine, prenosi Albanijan dejli njuz.

Rama: Ovakve situacije pokazuju zasto je potreban Otvorni Balkan

Sa svoje strane, albanski premijer Edi Rama je, povodom najaktuelnijih dešavanja na KiM, pozdravio to što je Priština odložila primenu sporazuma o reciprocitetu za 30 dana, ali naglasio i da je primena tog sporazuma njeno pravo i obaveza, konstatujući da ovakve situacije pokazuju zašto je potreban Otvoreni Balkan.

“Ove situacije ne pokazuju da je naš pristup Srbiji i politici zbližavanja i dijaloga pogrešan. Ove situacije pokazuju zašto je potreban Otvoreni Balkan i zašto Kosovo treba da dođe i sedne za sto Otvorenog Balkana”, poručio je Rama.

Rama je dodao da podržava vladu u Prištini 100 odsto i pozdravio odlaganje primene sporazuma za 30 dana, prenosi Juronjuz Albanija.

“Pozivam vlasti u Beogradu i predsednika Vučića da ne pružaju nikakva opravdanja ili alibi za određene grupe na severu Kosova, koje se iz sopstvenih razloga, protive primeni sporazuma”, rekao je.

Rama je, kako prenosi Juronjuz Albanija, sa Sančezom razgovarao i o Kosovu i istakao da Španija i Albanija imaju drugačije stavove o tom pitanju, prenosi Albanijan dejli njuz.

“Španija ima drugačiji stav o Kosovu, iz razloga koji su vezani za samu Španiju i koji nemaju nikakve veze sa bilo kakvom vrstom diskriminacije ili predrasude prema albanskoj zajednici na Kosovu i njihovim pravima, ali smo razgovarali, još više u kontekstu situacije koja je sinoć nerazumno eskalirala, budući da je Vlada Kosova dužna da sprovodi sporazume vršeći teritorijalni suverenitet koji proizilazi iz nezavisnosti”, rekao je Rama.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com