TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Hronika Udarne VESTI

SEDMI DAN: GDE JE DANKA? I KO JE DEVOJČICA SA SNIMKA U BEČU

Potraga za nestalom Dankom Ilić (2) iz Bora ušla je u sedmi dan, a najnoviji trag koji se analizira i proverava je snimak iz Beča na kome se nalazi devojčica koja liči na Danku u pratnji, navodno, sa dve Rumunke. Taj snimak je zabeležio jedan Srbin koji živi u Beču, kao je sam rekao, 30. marta oko 20 sati, na jednoj stanici tramvaja u centru grada. On je s tim u vezi kontaktirao srpske vlasti, koje su se obratile bečkoj policiji zahtevom za istragu, navela je bečka policija. 

Oni su saslušali svedoka i uzeli video snimak, a srpska ambasada u Beču apelovala je građanima da ukoliko prepoznaju devojčicu, odmah obaveste srpsku ili austrijsku policiju. Bečka policija pokrenula je odmah istragu i sada se čeka da se utvrdi identitet deteta sa videa. Srpska policija je Europolu dostavila sve podatke i sam snimak.

 

 

STEVANOVIĆ: DEVOJČICA NIJE NAĐENA U SRBIJI, TO BUDI SUMNJU DA JE PREŠLA GRANICU

Direktorka Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja Ivana Stevanović izjavila je danas, povodom nestanka dvogodišnje Danke Ilić u Banjskom Polju kod Bora, da činjenica da devojčica nije pronađena na teritoriji Srbije šest dana od nestanka, budi sumnju da je ona prešla granicu.

Stevanovićeva je, povodom prijave državljanina Srbije koji živi u Beču da je na autobuskoj stanici u centru grada video, u pratnji dve žene, devojčicu, koja, navodno, liči na Danku, za Tanjug rekla da su sada u slučaj uključene i druge policije u Evropi i da je na svim graničnim prelazima i aerodromima žuta Interpolova poternica koja treba da pomogne u pronalasku devojčice.

Dodaje da bi najviše volela da devojčica bude pronađena u nekoj od zemalja koje se graniče sa Srbijom ili nekom drugom evropskom zemljom, ali da su svi scenariji otvoreni i da će istraga dati pravi odgovor.

“Želela bih da mi svi imamo malo više strpljenja i vere, to je izuzetno bitno da razumemo, jer je ovog trenutka prioritet da dođemo do Danke, da se ona pronađe. Kasnije će biti dovoljno vremena i za analize zašto se ona našla tu, gde je bila, tako da ne treba zloupotrebljavati ovo vreme sa lažnim i neproverenim informacijama zato što je policija u obavezi da proveri svaki trag”, izjavila je ona.

Stevanovićeva napominje da je od trenutka kada je objavljen nestanak deteta sve sumnjivo i da ne postoji ništa što ne uliva potrebu da se proveri, što, dodaje ona, policija i radi kako na terenu, tako i operativnim radom, proverom mreža, telefona. 

“Jedino što se ovde dešava drugačije jeste što je ovaj novi sistem ‘Pronađi me’ po prvi put stavljen u funkciju u Srbiji i nadamo se da će i on dati svoje određene rezultate. Policija je i pre stavljanja u funkciju ovog sistema radila. Pravi odgovori na pitanje, pogotovo kada imate organizovani kriminal, pitanje trgovine decom radi usvojenja, su trenuci dok se ne prijavi policiji i šta se dešava u tim trenucima”, objasnila je Stevanovićeva.

Istakla je da je u ovakvim slučajevima neophodno odmah informisati policiju, a ne preduzimati samostalno korake jer je svaki minut dragocen, pogotovo ako se mesto nestanka nalazi blizu državne granice.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com