TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

ŠTA SVAKI RODITELJ ĐAKA PRVAKA MORA DA ZNA?

Pred polazak školu roditelji su opterećeni raznim dilemama, a još mnogo pre nego deca sednu u klupe uče ih da čitaju, pišu i raspituju se kako izgleda test zrelosti koji je obavezan pred upis. Ubeđeni da je to najvažnije kao pripema za polazak u školu, zanemaruju da je zapravo najvžanije koliko je dete samostalno. To upravo pokazuju testovi zrelosti koji su počeli da se zakazuju preko portala eUprave ili samim dolaskom roditelja sa decom u školu, kažu psiholozi i pedagozi niških škola.

Pred upis dece u prvi razred osnovne škole obavezno je tesitranje budućeg đaka prvaka. U svim niškim školama stručno osoblje će to raditi do 31. maja, do kada je i rok za upis.

Pedagozi i psiholozi napominju da je vаžno nаprаviti rаzliku između onogа što dete trebа dа znа pre polаskа u školu, i onoga što će nаučiti kad u nju krene.

Najveći broj roditelja prirpema decu za test, šta ćemo pitati, dovijaju se da dodđu do testova, ali to ako briljira na testu ne znači da će imati uspeha u školi”, kaže Anita Cekić psiholog OŠ “Vuk Karadžić” Niš. 

Testovi se rade da bi se uvidelo koliko je dete spremno i zrelo za polazak u prvi razred. To ne znači da moraju da znaju da čitaju i da pišu, več je korisnije da znaju da broje bar do 20, da izgovaraju glasove pravilno, zatim da umeju da vežu pertle, sama da se presvuku i odu u toalet. Drugačije rečeno utvrđuje se da li su dovoljno samostalna da mogu da budu nekoliko sati u školi i da imaju koncentraciju za čas od 45 minuta.

Deca ne moraju da znaju da čitaju i pišu, to je trend roditelja, čak se hvale time da njihova deca znaju, ali tada kreće problematika. Svi navedeni problemi posle tri meseca se eliminišu u školi”, objašnjava pedagog OŠ “Njegoš” Dejan Stojaković.  

Deca su drugačija nego pre 10 godina i manje poštuju autoritet i to je najveća razlika nekada i sada”, dodaje Cekić.

Iako su generacije drugačije nego pre deceniju jer žive u doba digitalizacije i provode dosta vremena ispred računara i mobilnih telefona, zapažanja stručnih lica su da su današnje generacije kreativnije i da konkretno generacije 2016. i 2017. imaju veliki talenat za crtanje.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com