STARO GROBLJE – SVEDOK ISTORIJE I KULTURE NIŠA I REGIONA

STARO GROBLJE – SVEDOK ISTORIJE I KULTURE NIŠA I REGIONA

Staro niško groblje “oteto” je od divljeg rastinja i uskoro bi trebalo da postane memorijalni kompleks I obogati turističku ponudu Niša.

Potiče još od 18. veka. Najstariji grob, koliko se zna, je grob izvesnog Vojina iz 1819.godine. On se nalazi u najstarijem, zapadnom delu kompleksa. A mešu više od 3.000 nadgrobnih spomenika, više od 200 njih zbog svoje vrednosti zaslužuju da budu izdvojeni i na neki način su posebni, ističu u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Niš.

Ovde su sahranjeni i Stanko Vlasotinački, Milovan Nedić, Pavle Stojković, Nikola Rašić, Atansije Petrović, u Nišu poznatiji kao Učitelj Tasa… Tu je i serdar Jole Piletić, koji je iz Crne Gore u Niš došao 1879, posle sukoba sa kraljem Nikolom, tada knezom.

I njihovi i spomenici drugih proslavljenih ratnika i pesnika, industrijalaca koji su, ovako ili onako, zadužili i grad i zemlju i zaslužili da ih pamte i Niš i Srbija – propadaju.

Do prošle godine ih je od pogleda skrivalo nekontrolisano rastinje. Staro groblje čistilo se sporadično, jednom godišnje, uglavnom ne detaljno… A s proleća 2021. je detaljnije raskrčeno, a ovaj kompleks na oko 14 hektara zemljišta ušao je u plan redovnog održavanja JKP Medijana – Zelenilo. Tako su gradske vlasti, posle skoro pet decenija zapostavljanja, usvojile brojne apele potomaka sahranjenih i razne građanske inicijative da se Staro groblje otrgne od zaborava i nemara i ponovo vrati Nišu i Nišlijama.

POD ZAŠTITOM DRŽAVE, ALI…

Groblje je u celini, kao značajno kulturno dobro pod zaštitom države od 1987. godine. U Zavodu za zaštitu spomenika Niš kažu da se ono nalazi pod tzv. prethodnom zaštitom. Takođe je nekoliko spomenika posvećenih znamenitim Nišlijama utvrđeno kao nepokrento kulturno dobro, objašnjava Ljiljana Berić, direktorka Zavoda.

Ono što je uradilo JKP Medijana jeste stvarno jedan herojski posao. Ali bi trebalo da se ono uredi. Znači, da se uradi projekat tog memorijalnog parka. Vi sada možete da prođete i uzduž i popreko kroz Staro groblje, ali se saplićete o grane, polomljene spomenike… Praktično vidite da je to jedan napušten prostor. Sa druge strane, ima dve sjajne kapelice koje nisu proglašene za kulturno dobro, ali imaju vrednost po kojoj je naši stručnjaci prepoznaju, kaže Berić.

MEMORIJALNI PARK

Gradska Opština Palilula je još 2010.godine podnela inicijativu da se Staro groblje pretvori u memorijalni park.

Zavod i Opština Palilula mogli bi da uradi zajednički projekat kojim bismo zajedno došli do cilja: da se ceo taj prostor pretvori u šetalište, da se osvetli i da vidimo šta od spomenika sami naslednici žele da saniraju, popravljaju, na koji način da se stavi akcenat na one spomenike koji su pod zaštitom, da stoji tabla da je taj spomenik pod zaštitom države, kaže Berić.

Grad namerava da uz pomoć potomaka formira registar sahranjenih na ovom groblju, koje bi u budućnosti moglo biti uvršteno i u turističku ponudu grada i svedočiti o istoriji i kulturi Niša i čitavog regiona.

Svako nepokretno kulturno dobro svaki spomenik, svaka zgrada, svaki lokalitet koji je pod zaštitom države, treba da bude deo turističke ponude. Sam turizam mora da prepozna i da nađe način kako će da ga uobliči u turistički proizvod. Naše je da ga dovedemo u stanje dostojno prezentacije i ukažemo na njegov značaj, da ga prezentujemo, a sve ostalo treba da daju ljudi iz turizma, kaže Berić.

Ljiljana Berić

Da li je i koliko naslednika onih koji počivaju na groblju zainteresovano za to, za sada je nepoznanica. To bi se moglo rešiti javnim pozivom građanima, a ideja je i da se povede javna rasprava ili pokrene konkurs za idejno rešenje uređenja tog prostora.

Zbog činjenice da je Staro groblje takoreći u centru grada i da se vrlo često pojavljuju inicijative i fizičkih lica i samih institucija da se nešto preduzme, Zavod je spreman da se u sve aktivno uključi, odnosno da praktično predloži idejno rešenje, kaže Ljiljana Berić.

NI POŽARI, NI PLJAČKAŠI GROBOVA NISU GA ZAOBIŠLI!

Groblje je nekoliko puta gorelo! Zapušteno i obraslo žbunjem i travom, koja se leti osuši, lako je moglo da plane – dovoljan je bio pikavac nekog od prolaznika, a za požare su bili “osumjičeni” i sunce i slomljeno staklo od flaša!

Groblje je, nažalost, bilo i na meti kradljivaca umetničkih dela! Tako su sa Starog groblja odneti Studinov “Anđeo sa lirom” i Augustinčićeva “Prelja”.

 

GROBLJE KAO KULTURNA BAŠTINA GRADA

Prerastanjem groblja u memorijalni park trebalo bi da se zaštititi kulturna baština Niša.

Gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski izjavila je tokom prošle godine da je grad spreman da aplicira prema stranim fondovima i domaćim pozivima.

“Spremni smo da uđemo u saradnju sa prekograničnim opštinama susedne Bugarske, kako bi od starog groblja napravili memorijalni kompleks”, rekla je Sotirovski.

Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com