TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

COVID19 Današnje vesti VESTI Zdravstvo

TIODOROVIĆ: TEK SLEDI DRUGA FAZA OMIKRONA, OBOLEVAĆE STARIJI (VIDEO)

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je danas da će sadašnji talas epidemije korona virusa imati dve faze i da u prvoj, koja je sada u toku, oboljevaju mlađi, deca i ljudi srednje životne dobi.

Podsetimo, prema poslednjem preseku, registrovano je više 12.500 inficiranih.

U drugoj fazi, koja se, kako je Tiodorović rekao, može očekivati sledeće nedelje ili nedelju dana kasnije, više će oboljevati stariji ljudi, posebno teški i hronični bolesnici.

Činjenica da se omikron soj virusa širi 10 do 15 puta brže nego raniji sojevi može napraviti problem zdravstvenom sistemu, koji je, naveo je Tiodorović, već sada na udaru jer se broj obolelih zdravstvenih radnika procenjuje na između sedam i 10 odsto.

“To moze napraviti situaciju da kada nam bude trebalo najviše zdravstvenih radnika budemo u problemu”, rekao je Tiodorović.

Naveo je i da dodatni problem predstavlja to što se u februaru može očekivati porast oboljevanja od gripa, koji se već pojavio, a porastu može doprineti i nastavak školske godine, jer su đaci,

kako je rekao, motor širenja gripa.

Tiodorović je ocenio da kovid ambulante sada trpe ogroman pritisak koji se preneo sa trgova i dočeka, i da je sada kasno da se donesu rigoroznije protivepidemijske mere.

Njih je, prema Tiodorovićevoj oceni, trebalo doneti mnogo ranije.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com