TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Udarne VESTI Zdravstvo

VIŠE STOMATOLOGA, BESPLATNE USLUGE?

Ukoliko se promeni Zakon o zdravstvenoj zaštiti, stomatolozi bi trebalo da budu dostupni svim građanima, najavila je ministarka zdravlja. To bi posebno značilo starijima od 65 godina, koji zbog svojih niskih penzija ne mogu da plate sve usluge, kažu u niškom Domu zdravlja. Tamo radi oko 65 timova.

 

 

 

Mi smo se jako lepo držali sve ove godine. Lepo smo radili, organizovali smo se, održali smo se. Odlično smo se snašli. Tako da ja mislim da bismo taj neki prvi udar odlično mogli da izdržimo, bez ikakvih problema. Jedini problem je što nismo rašireni po stanicama. Za odrasle imamo neke tri četiri stanice. Mogli bismo mogli da proširimo, da krenemo bliže selima i da zdravstvena zaštita bude, kaže načelnik Službe za zdrastvenu zaštitu odraslih dentalne medicine dr Nataša Ilić. 

 

Ako budu prihvaćene izmene Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koje najavljuje ministarka, biće ih više. Zubari bi svima trebalo da budu dostupni u domovima zdravlja širom Srbie, a njihove usluge – besplatne.

 

 

 

 

 

Moramo da promenimo Zakon o zdravstvenoj zaštiti, Zakon o osiguranju i Pravilnik o bližim uslovima za izvođenje zdravstvene delatnosti, kako bi se stomatolozi što pre vratili u domove zdravlja.U  početku ćemo videti da ove nezaposlene stomatologe zaposlimo po domovima zdravlja, da prođe nekoliko meseci da ljudi mogu da se naviknu na besplatnu stomatološku uslugu.O tome će odlučiti Republička stručna komisija za stomatologiju i regenerativnu medicinu, koja je formirana pre mesec dana, tako da ćemo zaista poslušati struku. Velika zahvalnost mojim kolegama sa stomatoloških fakulteta i velika zahvalnost članovima Stomatološke komore i Udruženju privatnih stomatologa, koji su podržali tu ideju, kaže ministarka zdravlja Danica Grujičić. 

Besplatne stomatološke usluge podrazumevaće preventivne preglede, popravku zuba protetiku sa novim tehnologijama, ali ne i implante. Za one sa niskim primanjima – sve je skupo, pa neretko odustanu od sređivanja zuba.

U poslednje tri, četiri godine imamo jedan pozitivan trend povratka stomatologa, u smislu da smo dobili kategorije stanovništva, pacijente koji imaju minimalna primanja. Sem trudnica, porodilja, studenata. Najviše bi značilo za ovu kategoriju stanovništva do 65 godina, dodaje dr Ilić. 

Kaže da je investiranje u stomatologiju skupo i da pet odsto svih sredstva iz zdravstvene zaštite ide u stomatološku opremu. Ministarka zdravlja Danica Grujičić kaže da je u planu i da se privatna stomatološka praksa uvede u sistem, ali da je neophodno da se prvo prikupe tačni podaci šta oni rade, kako bi se imao uvid u bolesti i intervencije.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com