TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo VESTI

POKLONI NA MEĐUNARODNI DAN ROMA

Na teritoriji Gradske opštine Crveni Krst  živi više od 4.000 pripadnika romske nacionalne manjine. Odbornici Skupštine opštine doneli su odluku da se poveća iznos subvencija za zapošljavanje Roma i Romkinja, kao i da se proširi Romsko groblje.  Na Međunarodni dan Roma, predstavnici opštine posetili su romske porodice i uručili im poklon pakete.

Međunarodni dan Roma, dan proslave romske kulture i podizanja svesti o problemima s kojima se Romi suočavaju. I dan kada se pripadnicima romske zajednice posvećuje posebna pažnja.

GO Crveni krst je povodom Dana Roma nagradili zahvalnicama za saradnju. Svake godine izdvajamo oko 400.000 dinara iz budžeta kako bismo pomogli Romima. Na Skupštini Opštine doneli smo odluku da se proširi Romsko groblje, takođe i odluku da se udvostruči iznos za zapošljavanje Roma. Imamo odličnu saradnju, rekao je predsednik GO Crveni Krst Miroslav Milutinović.

Svetski dan Roma je službeno proglašen 1990. u Serocku u Poljskoj, mestu četvrtog Svetskog romskog kongresa Međunarodne romske unije, u znak sećanja na prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika održan u Chelsfieldu kraj Londona 7. – 12. aprila 1971.

Na tom je kongresu pesma Đelem, đelem izabrana za romsku himnu, a za zastavu je izabrana plavo-zelena dvobojnica s crvenim točkom u sredini, što je simbol napretka i pokreta, ali i migracije Roma tokom istorije.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com