Svetski dan Roma

DAN ROMA 2Obrazovanje, zapošljavanje i stanovanje – to su tri segmenta koja sami predstavnici nacionalnog saveta romske manjine ističu kao najveće probleme Roma. Svoj najznačajniji datum, Svetski dan Roma obeležili su manifestacijom na nišavskom keju.
Centralna manifestacija obeležavanja Svetskog dana Roma održana je u Nišu, na keju pored spomenika Šabanu Bajramoviću. Ovaj najznačajniji datum u istoriji romske nacionalne zajednice seća na davnu 1971. godinu kada je u Londonu održan Prvi svetski kongres Roma. Ovo je dan kada se ukazuje i na njihove probleme gde očekuju veću pomoć nadležnih.

Obrazovanje, zapošljavanje i stanovanje – to su najveći problemi. kaže savetnik predsednika Nacionalnog saveta romske manjine Alija Saćipović.

Gradonačelnik Niša koji je otvorio manifestaciju kaže da jednakost u obrazovanju i zapošljavanju već postoji, ali da je važno da propisi ne ostanu mrtvo slovo na papiru.

Na nama, većinskom narodu je da usvajanjem antidiskriminacionih zakona i njihovim doslednim sprovođenjem romskoj zajednici damo veću prepoznatljivost i veće učešće u našem gradskom životu, ističe Perišić.

Niš je imenovao radnu grupu za izradu Akcionog plana za sprovođenje Strategije za unapređenje položaja i statusa Roma u narednom desetogodišnjem periodu

Osim toga, imamo i odlične romske organizacije civilnog društva, čiji je značajan doprinos u definisanju problema koje Romi imaju, kaže Sanja Jeftić Branković, iz Kancelarija za ljudska i manjinska prava.

Na Prvom svetskom kongresu Roma za romsku himnu proglašena je pesma „Đelem-đelem“ i ustanovljena zastava na kojoj točak kao centralni simbol predstalja stalno kretanje Roma i život na točkovima.