COVID-19: SKORO 1.000 NOVOZARAŽENI, PREMINULA JEDNA OSOBA

COVID-19: SKORO 1.000 NOVOZARAŽENI, PREMINULA JEDNA OSOBA

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovan 921 novi slučaj zaraze koronavirusom, od 7.441 testiranog uzorka.

Od posledica kovida preminula je još jedna osoba.

Na bolničkom lečenju su 102 pacijenta, od kojih je desetoro na respiratoru.

U NIŠU 70 % VIŠE POZITIVNIH NEGO PRE SEDAM DANA

Call centar doma zdravlja Niš

Kada je reč o Nišu, prema poslednjim podacima niškog Doma zdravlja, testirane su 342 osobe i registrovano ukupno 24 pozitivnih na kovid 19.

U dečjoj kovid ambulanti testirano je šestoro dece, od toga je jedno dete imalo pozitivan rezultat na virus.

Gledano u apsolutnim brojevima, to je malo, ali u procentima, to je skoro duplo više dnevno pozitivnih nego prošle nedelje.

SZO: BROJ SLUČAJEVA KOVIDA U SVETU PORASTAO ZA 18 ODSTO

Broj novih slučajeva koronavirusa u svetu porastao je za 18 odsto u protekloj nedelji, sa više od 4,1 miliona prijavljenih slučajeva širom sveta, obavila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Broj infekcija porastao je za oko 32 odsto u Evropi i jugoistočnoj Aziji, kao i za oko 14 odsto u Americi, saopštila je agencija.

Ova zdravstvena agencija Ujedinjenih nacija je u svom najnovijem nedeljnom izveštaju o pandemiji saopštila da je broj smrtnih slučajeva u svetu ostao relativno sličan prethodnoj nedelji oko 8.500, prenosi AP.

Dodaje se da su smrtni slučajevi uzrokovani kovidom porasli u tri regiona: jugoistočnoj Aziji, Americi i Bliskom istoku, gde je zabeležen i najveći nedeljni porast – oko 47 odsto, piše u izveštaju.

Generalni direktor SZO Tedros Gebrejesus rekao je da je broj slučajeva u porastu u 110 zemalja, uglavnom zbog omikronskih varijanti BA.4 i BA.5.

“Ova pandemija se menja, ali nije gotova”, rekao je on.

Gebrejesus je dodao da je mogućnost praćenja genetske evolucije kovida “pod pretnjom, jer su mnoge zemlje ublažile napore za praćenje i genetsko sekvenciranje, upozoravajući da bi to otežalo otkrivanje novih i potencijalno opasnih varijanti”.

On je pozvao sve da imunizuju najugroženije, uključujući zdravstvene radnike i osobe starije od 60 godina, rekavši da su stotine miliona i dalje nevakcinisane i da su u opasnosti od teških bolesti i smrti.

Prvi čovek SZO-a ističe da je, iako je širom sveta dato više od 1,2 milijarde vakcina protiv kovida, prosečna stopa imunizacije u siromašnim zemljama iznosi oko 13 odsto.

“Ako bogate zemlje vakcinišu decu od samo šest meseci i planiraju da urade nove krugove vakcinacije, neshvatljivo je sugerisati da zemlje sa nižim prihodima ne bi trebalo da vakcinišu svoje najugroženije žitelje”, rekao Gebrejesus.