TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Politika region i Srbija VESTI

DAČIĆ: ZSO PRVI I ODLUČUJUĆI KORAK ZA IMPLEMENTACIJU EVROPSKOG PREDLOGA (VIDEO)

Ministar spoljnjnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da Srbija traži da formiranje Zajednica srpskih opština (ZSO) bude prvi korak, odlučujući i opredeljujući uslov za implementaciju Evropskog predloga za normalizaciju odnosa Beograda i Pritine.

Dačić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom diplomatije Švedske Tobijasom Bilstremom, podsetio da je od potpisivanja Briselskog sporazuma, u kojem je prvi put dogovoreno formiranje ZSO, proteklo tačno 10 godina.

“Danas je 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, koji sam tada ja potpisao kao predsednik Vlade. Deset godina nakon toga, ono što je bila prva tačka u Briselskom sporazumu, ZSO, pod velikim je znakom pitanja”, rekao je Dačić.

Beograd, 19. aprila 2023. – Ministar spoljnih poslova Ivica Daèiæ i ministar spoljnih poslova Kraljevine Švedske Tobijas Bilstrem održali su zajednièku konferenciju za medije. FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIÆ/ bg

Šef srpske diplomatije je istakao da je jako važno da svi u Evropi i svetu razumeju zašto Srbija traži da formiranje ZSO bude prvi korak i odlučujući i opredeljujući uslov za implementaciju ovog dogovora.

“Mi ne želimo da opet uđemo u period neizvesnosti i da se opet čeka godinama na formiranje ZSO”, rekao je Dačić.

Naglasio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se ranije danas sastao sa Bilstremom, upoznao ministra spoljnjih poslova Švedske o svim očekivanjima Srbije kada je u pitanju situacija na KiM

“Ono što mislim da je bitno i nesporno je da ćemo mi nastaviti sa reformama za članstvo Srbije u EU. Mislim da je to neupitno sa naše strane, da je u interesu Srbije da primenjuje standarde EU kad je reč o ljudskim pravima, slobodama, demokratiji, reformi u raznim oblastima društva uključujući naravno i sistem vladavine prava, medijske slobode i drugo”, istakao je Dačić.

Ministar spoljnjih poslova je istakao i da je želja Srbije da sa Švedskom razvija što bolje bilateralne odnose.

“Mi imamo veoma značajne i političke odnose. Dogovorili smo se da svake godine imamo redovne bilateralne sastanke ministara spoljnjih poslova i da to bude stalni podsticaj za dalji razvoj naših bilateralnih odnosa. Naravno da se mi veoma ponosni na to što imamo sve bolje i bolje ekonomske odnose i saradnju”, rekao je Dačić.

On je izrazi zahvalnost Švedskoj na podsticajnim sredstvima, koja je u predhodnom periodu Srbija dobila od te zemlje za razne razvojne projekte, i naveo da u Švedskoj živi oko 130.000 građana Srbije, za koje kaže da mogu biti “spona između naše dve zemlje”.

Ministar spoljnjih poslova Švedske Tobijas Bilstrem je istakao da veoma ceni dobrodošlicu koja mu je upriličena u Beogradu i ocenio da je ona odraz snažnih veza između Srbije i Švedske.

Bilstrem je naveo da je sa Dačićem razgovarao i o pregovaračkom procesu između Beograda i Prištine, o Evropskom predlogu za normalizaciju odnosa, kao i o nizu drugih bilateralnih pitanja, uključujući i ekonomska.

Dačić:Rešavanje statusa KiM centralno pitanje u pregovorima sa EU, a ne sankcije

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnjih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da je centralno pitanje u pregovaračkom procesu Srbije i EU nerešeno pitanje statusa KiM, a ne uvođenje sankcija Rusiji.

“Srbija se jasno odredila po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine. To smo osudili i glasamo o tome na međunarodnim forumima. Mi se nismo opredelili o uvođenju sankcija iz naših i političkih i nacionalnih i državnih i ekonomskih interesa”, rekao je Dačić odgovarajući na pitanje novinara, na zajedničkoj konferenciji za medije sa ministrom spoljnjih poslova Švedske Tobijasom Bilstromom.

On je dodao da u zahtevima EU u kojima se traži usklađivanje spoljnje politike Beograda sa Briselom, nema ničeg čudnog i da Srbija to razume.

“Kada sve to rasčistite i kada postavite crtu između svega vi ćete u stvari videti da ovde nije to centralno pitanje. Centralno pitanje je dijalog sa Prištinom. Problemi oko statusa, pitanje koje se ne rešava ni Ohridskim sporazumom”, ocenio je Dačić.

Dodaje da je Srbiji nametnuta situaciju u kojoj mora da vodi računa o svojim nacionalnim i državnim interesima, odnosno o odnosima sa zemljama sa kojima tradicionalno održava dobre odnose i koje podržavaju poziciju Srbije na međunarodnoj političkoj sceni.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com