GAS IZ AZERBEJDŽANA ZA VEĆU ENERGETSKU BEZBEDNOST SRBIJE

GAS IZ AZERBEJDŽANA ZA VEĆU ENERGETSKU BEZBEDNOST SRBIJE

SARADNJA SRBIJE I AZERJBEDŽANA OD DANAS NA VIŠEM NIVOU

Azerbejdžan je pouzdan partner Srbije, a dve zemlje nepokolebljivo čuvaju teritorijalni integritet i podržavaju se u međunarodnim organizacijama, rekao je Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom  zvanične posete predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva.

Uzajamna podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu jasna i neće se menjati ni ubuduće, istakao je Alijev poručivši: “Naše prijateljstvo će biti večno”. Potpisano je sedam bilateralnih dokumenata, među najvažnijima oni o energetici.

Alijev: Potpisana dokumenta pravni osnov za odnose dve zemlje

 

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev poručio je da su Srbija i Azerbejdžan strateški partneri koji sarađuju u brojnim oblastima, ali i prijatelji, te da se Beograd i Baku podržavaju međusobno kada je u pitanju teritorijalni integritet i suverenit zemalja, i uvek su se podržavali u međunarodnoj areni.

Ukazao je da potpisana dokumenta o saradnji predstavljaju pravni osnov za dalji razvoj odnosa.

“Mi jesmo strateški partneri u pravom smislu te reči sa obzirom na to da uspešno sarađujemo u brojnim oblastima i postoje strateški ciljevi te naše saradnje”, rekao je Alijev.

Dodao je da je sa predsednikom Vučićem razgovarao o brojnim temama.

“Razgovarali smo o bilateralnim pitanjima, regionalnim pitanjima  i pitanjima koja su na međunarodnoj agendi. Kao što je moj prijatelj Aleksandar spomenuo, mi smo razgovarali o energetici i nastavićemo te razgovore o prirodnom gasu, struji i zaista postoje nove mogućnosti i prilike za saradnju”, rekao je predsednik Azerbejdžana.

Ukazao je da Azerjbedžan ima bogate gasne resurse, koji, kako kaže, igraju važnu ulogu u energetskoj bezbednosti mnogih zemalja.

“A naša uloga će da raste, a mi ćemo da sarađujemo sa prijateljskim zemljama na prvom mestu, ne samo kad je reč o energetici već u svim oblastima”, naveo je Alijev.

Ukazao je da su se Srbija i Azerbejdžan uvek međusobno podržavali u međunarodnoj areni.

“Kao što je i predsednik Vučić pomenuo teritorijalni integritet i suverenitet naših zemalja su uvek uzajamno podržavani i taj stav je jasan i on se neće menjati ni ubuduće”, rekao je predsednik Azerbejdžana.

Ukazao je da je danas napravljena agenda za godine koje predstoje i dodao da će biti više susreta između njega i predsednika Srbije.

“Danas smo prepoznali i napravili agendu za godine koje predstoje i predsednik je rekao da će biti fokusiran na nju i na primenu tema koje smo stavili na tu agendu. Takođe ćemo ubrzati ta pitanja i u tom smislu moramo češće da se srećemo”, rekao je Alijev.

Preneo je da je pozvao predsednika Srbije u posetu Azerbejdžanu, te da bi mogao do kraja godine da poseti Baku, kao i da bi sam mogao ponovo da poseti Srbiju.

“Ja sam pozvao svog dragog prijatelja gospodina Vučića u Azerbejdžan, tako da do kraja godine, on će da nas poseti u Baku  i naravno ja ću doći u još jednu posetu Srbiji. Imaćemo više poseta nalik ovoj i naše prijateljstvo će zaista biti večno”, poručio je predsednik Azerbejdža.

 

Vučić: Podižemo saradnju na novi nivo, Azerbejdžan pouzdan partner

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je sa azerbejdžanskim kolegom razgovarao o svim važnim pitanjima, među kojima je i saradnja u oblasti energetike, ističući da se današnjim sporazumima saradnja dve zemlje podiže na novi nivo.

“Razgovarali smo o svim važnim stvarima, kako da sarađujemo u oblasti energetike, jer je Azerbejdžan velesila u proizvodnji i izvozu gasa”, rekao je Vučić.

Naveo je da će za sedam do 10 godina Azerbejdžan izvoziti više od 35 milijardi kubnih metara, a da je danas izvoz 22 milijardi kubnih metara gasa, od čega polovina ide u evropske zemlje.

Predsednik je dodao da se radi na uspostavljanju interkonektora između Srbije i Bugarske, kako bi mogla da se obezbedi značajna količina gasa iz Bakua.

“Razgovarali smo i o transmisiji električne energije, a razgovaraćemo sa evropskim partnerima da se priključimo, jer se radi o podvodnom kablu ispod Crnog mora, kojim bi obezbedili energetsku bezbednost”, rekao je Vučić dodajući da će se s tim u vezi razgovarati sa Rumunijom ili Mađarskom.

Naveo je da će nam u narednom periodu biti neophodna veća energetska bezbednost, da rastu potrebe privrede ali i domaćinstava, te da je posebno zahvalan Alijevu što to razume.

Vučić je rekao da su danas potpisani važni sporazumi i dodao da će u narednih 20 dana, sa nekoliko ministara, otići u nezvaničnu, ali radnu posetu Bakuu.

“Da razgovaramo o nekoliko strahovito važnih tema za nas… Da strateško partnerstvo produbimo i veoma konkretnim sporazumima”, rekao je Vučić.

Poručio je da dve zemlje imaju mnogo toga zajedničkog, pre svega da nepokolebljivo čuvaju teritorijalni integritet i da jedna drugu pomažu u međunarodnim institucijama i organizacijama, poštujući povelju UN i međunarodno javnopravne norme zasnovane na poretku UN.

“Plašim se da je danas, i o tome sam mnogo naučio od Alijeva, malo toga od međunarodnog prava ostalo, osim što se nekoliko desetina zemalja drži tog javnopravnog poretka, zato što smatramo da je to jedina mogućnost i opcija za našu budućnost”, rekao je Vučić.

Vučić je naglasio da je Srbija pokazala da je pouzdan partner Azerbejdžanu, ali da su i Azerbejdžan ali i sam predsednik Alijev apsolutno pouzdani partneri.

“Mi moramo zbog svih protokolarnih stvari da potpisujemo, ali za nas je njegova reč dovoljna”, rekao je Vučić.

Dodao je da su azerbejdžanski partneri bili iznenađeni kada je Srbija godinu dana pre roka platila za radove na deonici Ljig-Preljina, koju je bez dana kašnjenja gradila azerbejdžanska kompanija.

Naveo je da je sa azerbejdžanskim kolegom razgovarao i o drugim važnim pitanjima, o nestašici đubriva, podizanju petrohemijskih kombinata, vojnotehničkoj saradnji, unapređenju saradnje u međunarodnoj areni…

Vučić je rekao da je još mnogo više pred dve zemlje i da će moći zajedno da urade mnogo u interesu i korist oba naroda. Naveo je da se raduje predstojećim susretima u Azerbejdžanu, kao i skoro

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com