TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

IGRA “MOJA OMILJENA TETKA” RUŠI PREDRASUDE (VIDEO)

Moja omiljena tetka” jedna je od retkih društvenih igara putem koje deca kroz glavne junake – tetku Em i dečaka Jovana uče o barijerama sa kojima se svakodnevno susreću osobe sa invaliditetom. Igra je nastala po istoimenoj knjizi i bojanki autorke Marije Lazarević. Deca su je sa oduševljenjem prihvatila i već su je igrali sa mnogim vršnjacima.

Akteri igre Moja omiljena tetka“ su junaci istoimene knjige, dečak Jovan i tetka Em. Žude za palačinkama sa kremom, ali im nedostaju svi sastojci za ovu poslasticu. Odlaze u nabavku, ali se usput susreću sa brojnim preprekama koje su za tetku nepremostive samo zato što je u invalidskim kolicima. Kako ući u prodavnicu bez rampe ili u visokopodni autobus? Kako i da li se može proći pored parkiranih vozila na trotoaru? U takmičarskom duhu probleme rešavaju ovi mališani.

Ova deca su upoznala dečaka Jovana i njegovu tetku Em koji su od stvarnih ljudi postali književni junaci po knjizi Marije Lazarević, koju je ilustrovao Dušan Cvetković.

“Deca se ne rađaju sa predrasudama već ih stiču u zavinosti od okoline u kojoj žive. Ja deci uvek kažem da će jednog dana postati građevinci, arhitekte, raditi recimo u Parking servisu i setiće se ove igre i donositi odluke i uzeti u obzir potrebe osoba sa invalidtetom”, kaže Marija Lazarević, autor društvene igre “Moja omiljena tetka”

Igra je osmišljena tako da skrene pažnju na barijere sa kojima se svakog dana susreću osobe sa invaliditetom, kako na arhitektonske, tako i društvene.

Igra šalje poruku da svi mi imamo jednake potrebe, ali nejednake mogućnosti i deca su je sa oduševljenjem prihvatila. Traže da je igraju i prenose svojim vršnjacima”, kaže Maja Sević iz niškog Udruženja za negovanje tradicije “Višnja”.

Moja omiljena tetka” je deo šireg projekta “Prihvati razlike – pobedi predrasude” koji jedini na ovaj način ruši predrasude o osobama sa invalidtetom. Sve je počelo u Leskovcu.

Namenjena je pre svega deci, jer se ona rađaju bez predrasuda, ali isto tako i odraslima da nauče kako da žive bez njih”, ističe Ivana Stojković Jović, urednik programa u domu kulture Brestovac. 

Udruženje za negovanje tradicije “Višnja” u Nišu je nedavno promovisalo igru u saradnji sa Domom kulture Brestovac, a ceo projekat podržava Ministarstvo kulture i informisanja. „Moja omiljena tetka“ će se igrati i na drugim radionicama kako u Nišu tako i u Leskovcu.

Svako dete koje bude na radionici dobija igru na poklon, a želja kreatora igre je da sledeće godine bude dostupna školskoj deci u Srbiji.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com