IZGRADNJA NOVOG NIŠKOG TERMINALA TEČE PO PLANU (VIDEO)

IZGRADNJA NOVOG NIŠKOG TERMINALA TEČE PO PLANU (VIDEO)

izgradnja nove aerodromske zgrade teče po planu i trebalo bi da bude završena do aprila 2023. godine.

Radove je danas obišao ministar građevine Tomislav Momirović u pratinji gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski i pomoćnika direktora Aerodoroma Srbije Živojina Tasića.

12 miliona evra ulaganja državnih para, samo u prvu fazu rekonstrukcije niškog Aerodoroma Konstantin Veliki i prvi rezultati već se vide. U toku je 155. dan izgradnje nove treminalne zgrade.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović rekao je danas u Nišu, prilikom obilaska Aerodroma “Konstantin Veliki”, da će taj aerodrom doprineti razvoju turizma i otvaranju novih radnih mesta u niškom okrugu i na jugu Srbije, kao i unapređenju vazduhoplovstva u zemlji.

“Aerodrom ”Konstantin Veliki” u Nišu biće motor razvoja juga Srbije”, poručio je ministar Momirović i izrazio ponos što se radovi na dogradnji zgrade terminala tog aerodroma izvode brže od planirane dinamike.

On je sa saradnicima i gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski obišao radove i istakao da je postojeća zgrada projektovana za 100.000 putnika godišnje, a da će nova omogućiti kapacitet za 1,5 miliona.

Naveo je da je 2019. godine ostvaren rekordni rezultat od 422.000 punika, a u julu ove godine broj putnika se povećao za 70 odsto u odnosu na isti mesec lane.

“Niš ide napred, avijacija se podiže kako ratna, tako i civilna. Mi danas imamo nekoliko kompanija koje lete od Niša, kad završimo ovu investiciju, od nekoliko godina, ovde će biti mnogo više kompanija i radnih mesta, putnika i turista”, poručio je Momirović.

Prema njegovim rečima, Niš će imati moderan aerodrom srednje veličine, u koji se u prvu fazu investira 12 miliona evra, a biće uloženo još 10 miliona evra.

Momirović je naglasio da je ovaj projekat pokrenut zahvaljujući Vladi Srbije, koja predano radi na ekonomskom, turističkom i privrednom razvoju čitave zemlje, kao i na podizanju životnih standarda njenih građana.

Dodao je da uprkos svim pritiscima zbog ekonomske krize i ratnih dešavanja u Evropi, naša zemlja ne prestaje da se gradi.

Izgradnjom nove terminalne zgrade u martu 2022.godine počela je rekonstrukcija zgrade na Aerodromu “Konstantin Veliki” u Nišu. Novi objekat je površine 7.784 kvadratna metra.

Sledi proširenje stare zgrade za 8 metara, što će na kraju činiti više od 10hiljada kvadratnih metara novog prostora.

Novi deo zgrade biće namenjen odlazećim putnicima, imaće 10 “check in” šaltera, maksimalno vreme čekanja u redu biće 10 minuta, ukrcavanje u vazduhoplov će se odvijati na 4 izlaza, koja su projektovana tako da je svaki izlaz moguće opslužiti autobusom za prevoz putnika do aviona.

Rok za završetak radova je mart 2024. godine

***Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com