JAVNA RASPRAVA O NACRTU BUDŽETA ZA 2023: „RAZVOJNI I SOCIJALNI“

JAVNA RASPRAVA O NACRTU BUDŽETA ZA 2023: „RAZVOJNI I SOCIJALNI“

Razvojni i socijalni. Tako nacrt gradskog budžeta za 2023. godinu ocenjuju oni koji su ga pravili. Težak je oko 120 miliona evra, što je nominalno za oko trećinu više nego pre dve godine. I kao i svaki put kada počne rasprava o budžetu, oni koji nisu u vlasti tvrde baš suprotno.

Uz to, primedba je i to što su od objavljivanja nacrta do javne rasprave imali manje od 24 časa da pročitaju i analiziraju ono što je predloženo.

Gradska kasa za 2023. planirana je skoro 13 i po milijardi dinara. To je skoro tri milijarde više nego 2020. od kada je Dragana Sotirovski gradonačelnica Niša.

Budžet za narednu godinu ocenjuje razvojnim.

Gledali smo da sve oblasti pokrijemo koliko je to moguće. Nijedna pozicija nije smanjena u odnosu na ovu godinu, a istovremeno pažnju da usmerimo ka izgradnji komunalne i putne infrastrukture i naravno ljudima kojima je pomoć grada najpotrebnija kroz socijalna davanja, kaže gradonaćelnica Niša.

Epitetu „razvojni“, nacrtu budžeta načelnica gradske uprave za finansije dodaje i epitet “socijalni.”

Povećana su davanja prema socijalno ugroženim kategorijama, prema deci predškolskog i školskog uzrasta, prema porodicama sa više dece, kaže Nina Ilić.

Ali ne slažu se baš svi u oceni nacrta, bar ne oni iz opozicije.

Da li je budžet razvojni ili socijalni – videćemo! Ja ga nisam čitao jer je tek sinoć podeljen. On je razvojni onoliko koliko se vraća građanima, a to ćemo videti kroz kapitalne investicije, kaće Branislav Jovanović, odbornik u Skupštini Grada Niša (“Niš, moj grad”).

Primedbu na kratak rok od objavljivanja nacrta budžeta na zvaničnom sajtu grada do javne raspave, imalo je i nekoliko prisutnih građana, koji su se sami identifikovali kao aktivisti opozicionih stranaka na republičkom nivou.

Ali te primedbe odbaciju i gradonačelnica i predsednik gradske skupštine, Boban Džunić.

Imate sada priliku da ga pogledate i da na ovoj javnoj raspravi kažete šta je to što želite, šta predlažete, da bismo mi mogli da to sada uvrstimo, jer je ovo samo nacrt, ne konačni dokument, kaže Sotirovski.

Džunić doidaje da “ima vremena čak i nakon usvajanja predloga budžeta na sednici Gradskog veća”.

Nije vam dato samo devet sati… Ima vremena, mogu da se donesu neki amandmani preko predstavnika građana u Skupštini Grada, a to su odbornici, kaže Džunić.

Predstavnici vlasti tvrde da su poštovani svi zakonski okviri i rokovi, a da su građani Niša još od sredine septembra elektronskom poštom ili u ličnom kontaktu mogli da predlozima učestvuju u kreiranju nacrta budžeta. Kao i da su neki od tih predloga i usvojeni.

Sednica na kojoj će se raspravljati o konačnom predlogu budžeta najavljuje se za sredinu decembra.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com