TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne VESTI

KAKO JE PROŠLA PROBNA DRŽAVNA MATURA?

Više od 95 odsto učenika trećeg razreda srednjih škola na teritoriji Školske uprave Niš polagalo je test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i književnosti u okviru probne državne mature.

Iako oni nisu ta generacija koja će polagati pravi ispit juna 2026. godine, ozbiljno su pristupili izradi testova, kažu direktori škola.

Cilj ove proble jeste da sve poteškoće koje su uočene uzmu u obzir i da se isprave svi nedostaci, kaže za Zonu plus načelnik Školske uprave Niš Predrag Nešović.

Sara Savić učenica je trećeg razreda Prehrambeno-hemijske škole u Nišu. Ona je polagala test iz srpskog jezika i književnosti u sklopu probne državne mature. Kaže da će učenici moći bez problema da se pripreme za pravo polaganje državne mature. Test iz srpskog jezika i književnosti imao je 23 pitanja.

Iskrena da budem, mislila sam da će biti mnogo teže, ali uopšte nije bilo toliko strašno. Pitanja ima iz svih nivoa. Mislim da je prilagođeno i onima koji bolje poznaju srpski jezik i književnost, ali i onima kojima to malo slabije ide, kaže Sara. 

 

 

 

 

Ponosna sam da su naši učenici bili motivisani da, pre svega, pristupe testu, vrlo ozbiljno su shvatili svoju obavezu, bez obzira na činjenicu da on inisu ta generacija koja će polagati državnu maturu, kaže direktorka Prehrambeno-hemijske škole Niš Tanja Mikić Nikolić. 

 

 

 

Probnu državnu maturu polagali su svi učenici trećeg razreda u četvorogodišnjim srednjim školama u Srbiji.Na teritoriji koju pokriva Školska uprava Niš više od 95 odsto učenika je polagalo probni test, odnosno 4.350 učenika je izašlo na probnu državnu maturu, a u samom gradu Nišu oko 2.400 učenika.

Mogu da izrazim zadovoljstvo celokupnom orgnizacijom direktora, zaposlenih i samih učenika koji su se u velikom broju odazvali izradi ovog testa. Ovde je ta novina, jer se uvodi elektrosnki sistem, tako da sve poteškoće koje su uočene uzeće se u obzir i svi ti nedostaci će se ukloniti u narednom periodu i to nam mnogo znači, kaže načelnik Školske uprave Niš Predrag Nešović. 

 

Najpre je planirano da se državna matura uvede 2024. godine i da je polažu učenici na kraju srednje škole, ali je Ministarstvo presvete odložilo za dve godine. U planu je da se državna matura polaže 2026. godine, a prvi bi se testirali učenici koji sada idu u prvi razred gimnazija i srednjih stručnih škola.

Takođe, polagao bi se samo test iz maternjeg jezika, ne i preostala dva ispita – matematika i stručni predmeti.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com