KOLIKO (NE)ZNAMO O ELEKTRIČNIM UREĐAJIMA? (VIDEO)

KOLIKO (NE)ZNAMO O ELEKTRIČNIM UREĐAJIMA? (VIDEO)

Požar koji se pre dogodio u studentskom domu u Nišu, postavio je pitanje koliko vodimo računa o električnim uređajima. Postoji li bojazan da punjač od mobilnog telefona ili laptopa može da dovede do katastofe?

Koliko znamo ili ne znamo o električnim uređajima i tome kako se oni pune, koriste i koliko mogu da budu rizični. Upravo je punjač za laptop, prema još nezvaničnim informacijama, izazvao požar u jednoj sobi u Studentskom domu kod tehničkih fakulteta. Laptop je, kako nam je rečeno, već dugo bio stalno na punjaču, jer je baterija dotrajala. Električar Branislav Silačković kao čest uzročnik požara vidi dotrajale instalacije.

Čest uzrok jestu električne instalacije, a zatim i dotrajalost samih uređaja” – kaže Branislav Silačković, serviser elektro uređaja.

Nišlije su podeljenog mišljenja kada je u pitanju stav o tome da li treba ostavljati uključene uređaje u struju kada izlazimo iz kuće. Ljudski nemar je čest razlog nesreća. Lista uzroka koji mogu da izazovu različite katastrofe je dugačka. Ipak, najčešći ”kvariše” među električnim uređajima novije generacije jesu televizori, kod kojih najčešće strada mrežni stepen ili kvarovi nastaju usled starosti uređaja, ali na sreću, nisu visoko rizični.