уторак, јул 16

KULTURNA ZONA EMISIJA 23

0
41

SVETSKI MJUZIKL NA SCENI NIŠKOG TEATRA

Najpoznatiji svetski mjuzikl iz sedamdesetih godina “Briljantin” izveden je na sceni niškog teatra. Plesna grupa Duende-Dance Ksenije Lojpur i glumačka sekcija Vesne Stanković prenele su ovaj holivudski klasik na daske koje život znače.

“Briljantin” je premijerno izveden 1971. godine u Čikagu, a svetsku slavu stekao je u istoimenom mjuziklu iz 1978.

 

STEFAN MILENKOVIĆ: KARIJERA JE PROCES

Gotovo sva deca osamdesetih sećaju se plavog dečaka u belom fraku sa violinom koji je plenio klasičnom muzikom, kako na jugoslovenskoj, tako i svetskoj sceni. I danas ovaj srpski muzičar nastupa sa orkestrima svetskog renomea, a u Nišu je ponovo nastupio nakon 12 godina povodom 70. rođendana Niškog simfonijskog orkestra.

Violinu je počeo da svira sa samo tri godine, a sa šest godina već je bio zvezda. Kada je postao tinejdžer, Jugoslavija je nestala, ali njegova karijera je počinjala.

U proteklih trideset godina Stefan Milenković postao je svetska zvezda za ljubitelje klasične muzike i violine.

Kaže da na svoju karijeru gleda kao proces, a ne kao na destinaciju.

STO GODINA PIROTSKOG KEJA

Povodom sto godina od početka izgradnje Keja u Pirotu, u Galeriji “Čedomir Krstić“ otvorena je foto dokumenarna izložba pod nazivom “Pirotski Kej 1923-2023“.

 

FILM “VODA” DOKUMENT O SRPSKO-TURSKOM RATU

Igrano-dokumentarni film “Voda” prati poslednjih 16 dana života čuvenog ruskog dobrovoljca u Srpsko-turskom ratu 1876, pukovnika Nikolaja Nikolajeviča Rajevskog, čoveka po kojem je Lav Tolstoj napisao lik Vronskog iz Ane Karenjine.

Film je sniman nekoliko godina na lokacijama u Aleksincu, Đunisu, Krimu, Smederevu, Beogradu, Aleksandrovcu, Budvi, na Šarganu. Poseban deo u filmu „Voda“ posvećeno je Ruskoj crkvi u Gornjem Adrovcu koja je podignuta na mestu na kome je pukovnik Rajevski poginuo.

U filmu glume Dejan Tončić, Vojin Ćetković, Branislav Trifunović i mnogi drugi. Film je nastao u produkciji kuće “Laki production” i u koprodukciji aleksinačkog pozorišta “Duka Jovanović”, Udruženja “Glas rasejanih” uz pokroviteljstvo privrednika iz opština Sokobanja, Aleksinac i Ražanj.

 


Leave a reply